Cytat:
Czy ktoś zauważył u siebie "działanie" wgranego softu dotyczącego ochrony sprzęgła?
Od przeglądu & akcji serwisowej przejechałem ponad 1 tyś. km i ostatnio usłyszałem dziwny dźwięk podczas ruszania z pierwszego biegu. Nie zdarza się to za każdym razem ale jednak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dźwięk przypomina najechanie przy dużej prędkości na białą linię oddzielającą pasy ruchu. Takie chwilowe buczenie. Nie występuje szarpanie ani wyraźne spowolnienie/odcięcie mocy tylko chwilowe "buczenie".
|
A przed akcją takiego efektu nie miałeś ?
Ja nie byłem jeszcze na akcji, ale chyba podobny efekt zauważyłem przy ruszaniu w moim Focusie, a zwłaszcza przy ruszaniu na wzniesieniu. Pojawia się to dość rzadko i trudno mi to powtórzyć. Byłem kiedyś z tym w serwisie, ale orzekli, że jest to efekt lekkiego przegrzania tarczy sprzęgła, która z tego powodu w określonych sytuacjach wpada w specyficzną wibracje powodującą taki efekt dźwiękowy. Kazali jeździć, obserwować i się nie przejmować. dopóki nie będzie większych objawów. Dopiero po tamtej wizycie mój samochód został zakwalifikowany do akcji serwisowej. I teraz się zastanawiam czy nie powinni w takiej sytuacji wymienić tarczy na swój koszt, o ile to rzeczywiście kwestia tarczy, a nie czegoś innego.