Temat: [Mondeo 2014- ] Jakie opony na lato
View Single Post
Stary 25-04-2019, 20:37   #68
rajman
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: wybór opon na lato

Cytat:
Napisał DarekMmt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przeczytałem po raz kolejny. Znalazłem na ten temat jedno stwierdzenie: "Wg kalkulatora ta druga nie jest właściwą oponą." To jednak nie do końca zaspokaja moją ciekawość i nie do końca jest odpowiedzią na moje pytanie.

Różnica w wysokości opony pomiędzy profilem 45 a 50 nie jest duża. W tej chwili mam mk4 na felgach 18 calowych i "przesiadłem" się z profilu 40 na 45. Ta zmiana wyszła mi jedynie na plus - odczuwalne polepszenie komfortu jazdy a do tego wskazania prędkości idealnie pokrywają się z wartościami z GPS'u.

W przypadku kolejnego auta ewentualna zmiana będzie w drugą stronę - z 50 na 45. W tym przypadku na feldze 17 cali. Kusi mnie bardzo ta opona stąd też tak dociekam - jeśli nie ma jakiś "twardych" przeciwskazań, to czemu by nie?

Pozdrawiam

Darek
Nie lepiej wybierać coś z opon homologowanych dla danego modelu i pojemności silnika zamiast tak żonglować rozmiarami? Pobierz sobie instrukcje do Twojego przyszłego pojazdu i wybierz odpowiedni rozmiar przewidziany przez producenta.
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem