A ja wczoraj zakupiłem na "znanym portalu aukcyjnym"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. aktualizację do MCA NX SD 2019 za ... 5 zł. I dziś rano otrzymałem maila od sprzedawcy że ponieważ pomylił się z ceną oddaje mi te 5zł i sprawę uważa za zamkniętą, a jak chcę to mogę kupić u niego ale za ... 249zł.
I teraz nie wiem jak się zachować. Z jednej strony faktycznie cena była super niska, ale z drugiej strony jak by nie było umowa została zawarta.
Z tego co wyczytałem sprzedawca może odstąpić tłumacząc się błędem ale w takim przypadku musi być spełnionych kilka warunków: błąd ludzki (niby jest, więc OK), błąd był istotny (tu już bym polemizował) i błąd w cenie mógł być dostrzeżony przez kupującego. I tego ostatniego właśnie bym się trzymał. Otóż wpisałem w wyszukiwarkę "ford najnowsza mapa nx sd 2019" i kliknąłem jeden z linków. Wyskoczyła ta aukcja i owszem cena mnie zaskoczyła ALE żeby uniknąć błędu sprawdziłem i ten sprzedający WSZYSTKIE aktualizacje do wszystkich marek miał po 5zł więc uznałem że to pewnie jakaś promocja.
I co o tym sądzicie? Warto dochodzić swojego?
A może jest na forum jakiś prawnik?

Aktualnie: S-Max '14 2.0tdci PS 188HP 395Nm