View Single Post
Stary 30-04-2019, 13:18   #521
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Jasne, w cenniku też mogą być błędy i jego ukazanie się nie rozwieje w 100% wszystkich wątpliwości.

Mimo wszystko bardziej ufam jednak oficjalnemu cennikowi, niż informacjom handlowca przekazanych mi "na gębę", na podstawie jakiegoś wewnętrznego systemu, do którego nie mam dostępu. Skoro system jest jeden, to dlaczego różni sprzedawcy mówią co innego? Jeden "pozwala" dołożyć CCD, inny nie. Jeden informuje o braku manetek, drugi twierdzi że będą na 100%. Jeden uważa, że dana zmiana nie obejmie wersji Vignale, inny nie jest tego pewien.

Poza tym pojawienie się ogólnie dostępnego cennika pozwoliłoby każdemu świadomie, spokojnie skonfigurować dany samochód. Mimo wszystko wolałbym usiąść nad cennikową tabelką i samemu przeanalizować wszystkie dostępne opcje, niż siedzieć przed biurkiem i kolejno odpowiadać na pytania handlowca typu "to dobieramy X", "dodać Y", "zaznaczyć jeszcze Z czy zostawić puste"? Później mogą wyjść różne kwiatki i nagle okazałoby się na przykład, że daną opcję można było za niewielką dopłatą wziąć w pakiecie zamiast oddzielnie i zyskać dużo więcej. Był/jest tu już jeden użytkownik, co zamówił Focusa ST-Line praktycznie na full wypasie zaraz po premierze (kiedy nie było jeszcze gotowych cenników), a później okazało się że przez czyjeś niedopatrzenie nie wziął automatycznej klimatyzacji.

Wiesz ile trwała moja wizyta w salonie podczas zamawiania Focusa? Góra pół godziny, z czego większość czasu zajęło zastanawianie się nad kolorem i dopełnienie formalności (RODO, podpisy, zaliczki, itp.). W domu przygotowałem gotową konfigurację, miałem wyliczoną ostateczną cenę. W salonie musiałem tylko zapytać "za ile mi to sprzedacie" i podpisać umowę.

Bump:
Cytat:
Napisał dziedzic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dobrze że wziąłem pakiet parking a nie samą kamerę tak jak rozważałem bo wypadło to ze standardu i że podgrzewanie dysz też wypadło
Ale tego u handlowca też byś się nie dowiedział. On by Cię jedynie zapytał "bierzemy pakiet parking czy nie" i tyle byś miał do wyboru...

Te wszystkie zmiany, błędy w cennikach i niedoinformowanie sprzedawców są chore. Zamawiasz samochód przekonany, że będziesz miał daną opcję (bo tak poinformował Cię dealer oraz cennik), a nagle okazuje się że dawno dawno temu coś się zmieniło, nikt nie zaktualizował cenników i błędna informacja od tygodni wisiała w systemach...

Ostatnio edytowane przez vegeciak ; 30-04-2019 o 13:29
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem