View Single Post
Stary 02-05-2019, 00:45   #568
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niekoniecznie. Focusów sprzedają tysiące szt. Na forum tu siedzi garstka z kupujących.
Odniosłem się do tego konkretnego przypadku.

Tomas kontaktuje się ze swoim handlowcem i pyta go o majowe zmiany/cięcia (w tym wprost o rodzaj zawieszenia). Handlowiec stanowczo odpowiada, że żadnych zmian nie ma i zawieszenie zostaje to samo. Jeśli zawieszenie jednak się zmieni (a na 99% tak będzie) to kiedyś przecież to wyjdzie. Skoro dealer już wie, że trafił na świadomego klienta to nie będzie zwlekał do dnia odbioru i próbował wcisnąć mu samochodu niezgodnego ze specyfikacją, tylko prędzej czy później go o tym poinformuje.

Jeśli Tomasowi się nie spieszy i nadal ma nadzieję, że jego konkretna sztuka zdąży się wyprodukować przed pierwszym tygodniem maja (nie pamiętam jaki to był konkretny dzień wprowadzenia zmian, 5? 6?) to może palić głupa i czekać na info od handlowca - i tak nic nie traci. Najwyżej zrezygnuje z Focusa za 2 tygodnie, kiedy już się dowie, że na pewno dostanie belkę.

Jeśli jednak liczy się dla niego każdy dzień, to niech ciśnie dealera i jak najszybciej zamawia coś innego.

Ja w tej chwili jestem bardzo bliski zamówienia Ceeda. Usiadłem na chłodno i stwierdziłem, że szkoda mi 130-135 tysięcy na auto (a mniej więcej tyle kosztowałaby Mazda 3 z mocniejszym silnikiem, Focus ST albo Corolla z mocniejszą hybrydą). Z kolei do 100 tysięcy ze świeższych modeli Ceed jest bezkonkurencyjny. 1.4 140KM Business Line + lakier metalik + pakiet funkcjonalny + dodatkowe głośniki i za cennikowe 92790 mam wszystko co trzeba: fajne wyposażenie, niezłą jakość w środku, nawiewy na tył, spory i ustawny bagażnik, wystarczające osiągi. Nawet przy rabacie ledwie 3-4% cena spadnie poniżej 90 tysięcy, czyli 12 tys. mniej niż moja pierwotna (podobnie wyposażona) konfiguracja Focusa, który teraz byłby na belce (9 tys. jeśli uwzględnić wybór 150KM zamiast 182).
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem