Cytat:
|
No i co z tego, że Ceed ma wielowahacz? Może jest ciut wygodniejszy, ale czy w razie sytuacji krytycznej bezpieczniejszy?
|
Widziałem ten test dużo wcześniej. Wynik Focusa robi wrażenie, co nie zmienia faktu że nie można go porównywać idealnie 1 do 1. Jazdy odbywają się w różnych dniach, przy różnych warunkach pogodowych, różnym nagrzaniu podłoża, na różnych oponach. Te wszystkie, nawet minimalne różnice, przy dużych prędkościach mogą mieć ogromne znaczenie i powodować, że np. jeden samochód trzyma się jak przyklejony, a inny tańczy niczym baletnica.
Poza tym wątpię, bym kiedykolwiek miał naprawdę kryzysową sytuację, w której doceniłbym minimalnie lepsze prowadzenie Focusa (widoczne na teście łosia). Nie jestem rajdowcem i w pierwszej chwili prawdopodobnie odruchowo nacisnąłbym na pedał hamulca zamiast na wąskiej, publicznej drodze skakać po pasach (nie tylko ja jeden - obejrzałem mnóstwo odcinków "Polskich dróg" i tam zawsze kierowcy hamują gdy coś im wybiega na drogę). Natomiast drogę hamowania oba auta mają podobną, a odczuwalnie hamulce w Ceedzie były/są moim zdaniem lepsze/mocniejsze. Poza tym nie przesadzajmy, bo wynik Ceeda nie jest tragiczny. Systemy zadziałały, autem nie obróciło, nie przewróciło go na dach, itd. (a i takie przypadki bywały). Serio... Nie widzę scenariusza w którym tak nerwowo kręciłbym kierownicą prawo-lewo.
To, co ma dla mnie, zwykłego kierowcy większe znaczenie to przede wszystkim komfort jazdy i kultura pracy zawieszenia (bo to odczuję na co dzień), a te w samochodzie z wielowahaczem będą lepsze. Jeździłem Focusem ST-Line z belką na felgach 17-calowych i Ceedem GT z wielowahaczem na felgach 18-calowych. Komfort jazdy był porównywalny, więc na chłopski rozum w Focusie z dołożonymi większymi kołami (i nadal belką) mogłoby być tylko gorzej.
I nie zapominajmy o cenie. Ceeda na niemal full wypasie mogę mieć poniżej 90 tysięcy. Podobnie wyposażony Focus jest (uwzględniając już rabaty) przynajmniej o ok. 10 tysięcy droższy. O ile jeszcze gdy Ford wciąż miał wielowahacz to mogłem różnicę w cenie zaakceptować, to teraz autentycznie poza lepszym designem z zewnątrz i nieco lepszym wyciszeniem w środku nie widzę żadnych innych jego atutów, które by ją usprawiedliwiały (a wady wymieniłem post wcześniej, więc nie ma sensu się powtarzać - dodam może jeszcze "gorszy system multimedialny").
Cytat:
|
Acha, tylko ja mówię o kombi, nigdy nie sprawdzałem HB, tam może jest inna sytuacja.
|
No właśnie... Kapitalne fotele są w wersji kombi albo Proceedzie. W hatchbacku masz takie same, malutkie foteliki, które dodatkowo w całości obszyte są materiałem (bez elementów eko-skóry jak w wersji BL). Może zdecyduję się jednak na Proceeda albo zrobię jeszcze jedną przymiarkę do wydechu w wersji GT...
Cytat:
|
Sprawdźcie proszę nowy cennik cee'd od 01.05.2019.
Napisałem do swojego opiekuna czy data produkcji 17.05 jest dalej aktualna. Jeżeli nie dostane potwierdzenie to w poniedziałek składam zamówienie na ceeda L + pakiet business line plus + pakiet bezpieczeństwa + lakier
|
Dzięki za info, nie widziałem nowego cennika. Z mojego punktu widzenia jest gorzej, bo do wersji L nie mogę dobrać pakietu Business Line (LEDy, nawigacja, itd.) oraz pakietu funkcjonalnego (ładniejszy tunel środkowy, nawiewy na tył, dostęp bezkluczykowy) - kiedyś była taka możliwość. Teraz musiałbym wziąć nowy pakiet Business Line 2, w którym poza wcześniej wspomnianymi dodatkami, jest też pakiet zimowy, którego nie chcę. Eeeech, biednemu zawsze wiatr w oczy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zostaje albo wybór Proceeda, albo Ceeda HB w wersji GT lub GT-Line (w tej drugiej miałbym inny tunel środkowy a jednocześnie nie musiałbym dobierać pakietu zimowego).