Temat: [Mondeo 2007-2014] błąd czujnik kąta skrętu
View Single Post
Stary 03-05-2019, 08:00   #10
Tomas123
ford::average

Model: Mondeo MK2 MK3 MK4 obecnie Kuga MK2 Titanium
Silnik: 2.0 PB, 2.0 TDDI, teraz 2.0 TDCI
Rocznik: 2013
Domyślnie Błąd czujnika kąta skrętu U0126

Witam Panowie piszę bo już walczę z tematem od dłuższego czasu. Po przeskanowaniu Forscanem pokazuje mi błąd u0126 czyli błąd komunikacji z czujnikiem skrętu. Błąd mogę wykasować ale po teście modułu ABS odrazu się pojawia. Jak również nie mogę wykonać testu modułu SASM - brak połączenia. Rozebrałem kierownicę, sprawdziłem okablowanie, styki wszystko ok. Mogę zresetować moduł ABS, zrobić kalibrację czujnika skrętu ale błąd nadal występuje. Przecież jakby czujnik nie działał to nie mógłbym wykonać jego kalibracji, to samo się tyczy z błędem komunikacji tego czujnika. Jak wykasuje błąd i pojeżdżę kilka dni to dopiero błąd pojawia się za jakiś czas. Myślę jeszcze nad wymianą tego czujnika a jak to nie pomoże to po prostu dać sobie spokój. Wcześniej też miałem problem z błędem AbS'u ale winą okazał się słaby akumulator, teraz mam nowy jakiś czas był spokój ale problem niestety powrócił. Z autem nic się nie dzieje: ABS i ESP dzialają prawidłowo, żadne kontrolki świadczące o usterce się nie świecą i w przeszłości się nie wyświetlały. Jakieś sugestie ???

Ostatnio edytowane przez Tomas123 ; 03-05-2019 o 14:04
Tomas123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem