Cytat:
No i zapomniałeś o wielowahaczu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
To wydało mi się oczywiste, skoro szukamy egzemplarzy z placu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety... Wszystkie sensowne konfiguracje chyba się rozeszły i zostały głównie same udziwnione, typu 1.0 na full wypasie albo 1.5 z pakietami Technology, BSI, itp. itd., a bez (moim zdaniem dużo ważniejszych) LEDów czy nawigacji.
Cytat:
|
Tylko zwróć uwagę, że "oni" mają normę ISO (3888-2), więc mimo pewnych różnic, chyba najbardziej wiarygodne są te testy.
|
Ale ja nie zarzucam im braku obiektywizmu. Zgadzam się z tym, że są to najbardziej wiarygodne testy w internecie. Po prostu stwierdziłem, że:
1. nie da się odtworzyć warunków 1 do 1, mniejsze lub większe różnice zawsze wystąpią, a przy tak nerwowych/dynamicznych manewrach mogą one skutkować zupełnie innym prowadzeniem się samochodu. Nie wiem czy nie mylę kanału, ale gdzieś przy jakimś ich teście łosia czytałem, jak sam autor opisywał kondycję kół, na jakich go przeprowadzał. Także to nie jest tak, że dostają nówkę, czekają na idealnie te same warunki (zabrudzenie płyty, nagrzanie asfaltu, siłę wiatru, itp. itd.) i dopiero testują.
2. nawet przyjmując idealnie te same warunku (swoją drogą mogło przecież być i tak, że to Focus trafił na gorsze a mimo to wypadł lepiej), prowadzenie Ceeda nie zrobiło na mnie aż tak złego wrażenia.
3. przy moich (realnie ocenionych) umiejętnościach jazdy, w kryzysowej sytuacji (jak większość kierowców) w pierwszej chwili odruchowo nacisnąłbym na pedał hamulca, a dopiero w ostatniej fazie MOŻE pomyślał o wyskoczeniu na przeciwległy pas (który na publicznej drodze wcale nie musi być pusty).
Ja nie szukam Focusa na wielowahaczu, bo zamierzam bić rekordy prędkości i między wioskami, na dziurawych drogach organizować OSy. Po prostu cenię sobie komfort, którego nawet najlepsza belka nie zapewni (a przynajmniej nie na tym poziomie co wielowahacz). Mam zresztą porównanie, bo jechałem Focusem na belce i Ceedem na wielowahaczu... W kwestii komfortu akustycznego Ceed wypadł lepiej, w kwestii wybierania dziur było podobnie, ale Kia miała większe koła (18 vs 17) - przy tej samej wielkości prawdopodobnie i tu Ceed okazałby się lepszy.
Absolutnie nie oceniam zachowania się samochodu, bo tu różnic nie byłem w stanie wychwycić. I jednym, i drugim jechało mi się dobrze.