Cytat:
|
Witam
Dzisiaj zrobiłem mały test otóż podłączyłem Forscan i ustawiłem sobie kilka wartości aby pokazywał mi w czasie rzeczywistym, a mianowicie:
Pobór prądu, napiecie akumulatora, procent naładowania akumulatora.
I dziwna rzecz bo na początku napiecie przy włączonym silniku i podczas jazdy było około 15V a potem spadało do około 12,5V a nawet do 12,2V a procent naładowania akumulatora był 80% , natomiast amperaż od 8A na plusie spadał do nawet kilku na minusie. I teraz moja zagwozdka czy jest jakiś problem z regulatorem ładowania czy to poprostu system takzwanego inteligentnego łądowania jest tak ustawiony że nie ładuje akumulatora do 100% a utrzymuje ten procent naładowania stąd takie wachania napiecia i poboru prądu (od ładowania amperaż na plus do poboru amperaż na minus). No chyba że ja coś błędnie zinterpretowałem.
|
Te typy tak mają . Jeśli poziom naładowania większy jak 80% napięcie spada do 12,2v i ampery lecą na minus celem utrzymywania miejsca na odzysk enegii z hamowania silnika. Gdy poziom naładowania spadnie poniżej 80% altek zaczyna ładować napięciem około 13.2 do ok14.5v w zależności jeszcze od włączonych odbiorników tak mniej więcej.