Temat: [Mondeo 2014- ] Cieknący olej - korek spustowy
View Single Post
Stary 05-05-2019, 16:50   #1
Tesla25
ford::amateur

Model: Mazda 3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2004
Exclamation Cieknący olej - korek spustowy

Panowie , Czy mieliście u siebie podobny problem - mianowicie:

Jestem posiadaczem Mondeo MK5 2015 r , silnik 2.0 TDci 180 KM - DW10F, przebieg 77000 km.

Po 2 miesiącach od wymiany oleju, ku mojemu przerażeniu zauważyłem, że spod korka spustowego oleju ucieka mi olej. Niestety musiałem dokupić nowy oryginalny korek spustowy oleju z oringiem za "jedyne" 93 PLN. Czy według Was wyciek był spowodowany zastosowaniem zamiennka korka spustowego ? Czy korek spustowy oleju powinien być wymieniany przy każdorazowej wymianie oleju ?

Wcześniej miałem mazde 3 BK i jakość miski olejowej i korka spustowego jest bez porównania lepsza. Szczerze mówiąc przeraża mnie, że w mondeo przy takim silniku montowany jest tak tragicznej jakości nylonowy (plastikowy) korek spustowy w zasadzie bez żadnego gwintu, a zaledwie z gwintem motylkowym. Przy tej klasie i nowoczesności auta nie spodziewałem się tego - montażu plastikowego korka i misy olejowej.

Czy macie jakieś patenty na dodatkowe uszczelnienie, czy miałem pecha i serwis (nieautorzywany) przy poprzedniej wymianie zamontował niskiej jakości zamiennik korka ?

Proszę o wasze doświadczenia
Tesla25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem