Cytat:
|
ale tu jest 0,3 L, prawie połowa między min a max na bagnecie, bo jest bodaj 0,8 w MK4, ale nie mam teraz papierów pod ręką..
|
Akurat to jest mała różnica. Do mojego Citroena ma wejść 3,75 litra. Na oryginalnym bagnecie wchodziło około 3,5-3,6. Po złamaniu bagnetu i zakupie nowego oryginalnego (zupełnie inny od starego) w ASO (akurat mieli tanio), wchodzi nawet ponad 3,75... Cała operacja na spokojnie w moim garażu, zwykle po trasie 40 km, olej potem cieknie z godzinkę.
Cytat:
|
Jest. Jak silnik padnie, biorą próbkę. Już tu był taki inteligent na forum, co do nowego Mondeo na pierwszą wymianę postanowił być mądrzejszy od producenta i zalał sobie na włąsną rękę 10W60, bo myślał że ma Formułe 1 i twierdził, że fordowy Castrol to syf... I 25 tys do zapłaty za nowy silnik, serwis niezgodny z gwarancją i zaleceniami producenta.
|
No jak zalał zły typ oleju, ale jak ktoś zaleje dobry, to wykryją dobry olej. Do tego niektóre samochody zresztą przyjmują różne typy oleju (mój wg. instrukcji Total 5W40 lub 5W30), także jakiś margines błędu jest, poza tym w jednym salonie sprzedawca mówił, że na wymianę mogę sobie przyjechać ze swoim olejem (ale na to nie każdy serwis może się zgodzić).