Cytat:
|
Domagać się w związku z tym obniżenia ceny czy coś? Jak Wy byście to rozwiązali?
|
Odpowiedź zależy od tego, na ile przeszkadza Ci belka i ciągle przedłużający się termin odbioru.
Jeśli nie chcesz dłużej czekać lub nie akceptujesz zmiany zawieszenia, to możesz po prostu zrezygnować z zamówienia i kupić coś innego.
Jeśli nie przeszkadza Ci belka z tyłu to oczywiście możesz czekać nadal i ewentualnie próbować ugrać jakiś rabat od dealera. Wybierając ten wariant nic bym teraz nie robił, tylko czekał aż auto w końcu pojawi się u dealera. Wtedy przy odbiorze powiedziałbym "Jak to? Dlaczego tu jest belka skoro na specyfikacji mam wielowahacz? Albo negocjujemy cenę albo nie odbieram auta i rezygnuję z zakupu." - dealer z gotowym samochodem na placu powinien być bardziej skory do obniżenia ceny (bo jak go nie weźmiesz, to będzie musiał znaleźć na niego innego kupca). Gdybyś już teraz próbował mocno negocjować cenę to możliwe, że dealer po prostu zwróci Ci zaliczkę i na tym się skończy.
Jeśli już kontaktowałeś się z dealerem i wspominałeś o zmianach, to czy dostałeś od niego jasną odpowiedź, że dostaniesz belkę zamiast wielowahacza?
W moim przypadku zmiana zawieszenia zdyskwalifikowała Focusa, więc nie bawiłem się w żadne podchody tylko od razu napisałem do dealera, że rezygnuję z zakupu i niech wycofuje zamówienie z fabryki (a mi oddaje zaliczkę), żeby za kilka miesięcy nie zostać z mocno doposażonym Focusem za ponad 100 tysięcy, którego może być trudno sprzedać, bo samochodu z belką nie odbiorę.