View Single Post
Stary 07-05-2019, 22:13   #648
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Cytat:
Napisał FrogsterPL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie zawsze salon ma możliwość sporego obniżenia ceny - i nie zawsze to "jego wina".
Nie będę wypowiadał się w imieniu innych, ale odpowiem jak "ja to widzę"...

Nie winię salonów za brak rabatów (lub słabe rabaty) związane z pogorszeniem specyfikacji. Mam świadomość, że salon ma pewną swoją marżę poniżej której nie może zejść i jeśli przy podpisywaniu umowy jakiś handlowiec zaproponował spory rabat, to teraz ma związane ręce i nieraz nie będzie w stanie zaproponować nawet symbolicznego upustu (bo wtedy dealer nic by nie zarobił albo wręcz musiał dołożyć do interesu). Oni są tylko pośrednikiem i prawdopodobnie też nie dostają żadnego dodatkowego rabatu od producenta albo importera za to, że od danego miesiąca zamawiane auta przychodzą do nich na belce, a nie wielowahaczu (lub jeszcze z innymi zmianami).

Winię dealerów za:
- przyjmowanie zamówień na konkretne konfiguracje wiedząc, że te nie mają szans być zrealizowane (o nowej specyfikacji było wiadomo od jesieni 2018, a zamówienia na hatchbacki z belką były przyjmowane nawet na początku kwietnia z terminami odbioru na czerwiec/lipiec - na co oni liczyli?)
- brak jakiegokolwiek zainteresowani handlowców już podpisanymi umowami

Podam swój przykład... Zakładając nawet naiwnie, że mój handlowiec 11 marca nie wiedział o majowych zmianach i liczył, że zamówiony przeze mnie tego dnia Focus wyprodukuje się jeszcze z wielowahaczem. W kwietniu informacja była już ogólnie dostępna ze wszystkimi szczegółami (Fiesta dostał kompletną listę zmian i datę ich wprowadzenia). Wydaje mi się, że odpowiedzialny handlowiec/dealer powinien wtedy sprawdzić w systemie daty produkcji niezamkniętych zamówień na Focusy i poinformować wszystkich klientów, których zmiany obejmą o tym fakcie. Tymczasem w wielu przypadkach to klienci musieli kontaktować się z dealerami, wypytywać o szczegóły, a w jednej sytuacji (opisywanej na tym forum) handlowiec nawet dzisiaj próbuje zataić przed klientem zmianę zawieszenia na belkę.

Pewnie większa wina spoczywa na importerze (który nie przekazał wszystkich informacji dealerom lub zrobił to zbyt późno), ale i wielu dealerów/handlowców pokpiło sprawę.

Ostatnio edytowane przez vegeciak ; 07-05-2019 o 22:37
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem