View Single Post
Stary 08-05-2019, 14:38   #336
adadef
ford::amateur

Imię: Adam
Model: S-Max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Bagażnik rowerowy na dach czy na hak holowniczy - co polecacie??

Cześć. Dzięki lekturze tego forum wybrałem bagażnik na hak na mojego S-maxa. Ważne było aby bez nie blokował klapy. Kryterium była cena, mocowanie czterech rowerów bez dostawki i sposób przechowywania po podróży. Wybrałem PERUZZO 708/4 Pure Instinct. Zamówiłem go na amazonie. Z paczki wyjmuje się praktycznie gotowy do jazdy sprzęt. Musiałem tylko dokręcić mocowania - pałąki utrzymujące rowery. Fantastyczna cechą jest możliwość składania bagażnika. Składa się oświetlenie, podkładki pod koła i główny reling. Po zamocowaniu bagażnik nie zasłania klapy i trzyma się pewnie na haku. Bardzo łatwo się go odchyla nogą zdejmując blokadę która znajduje się pod rejestracją. Waga 4 rowerów idzie na bezpośredni na "klatę" i można bez problemu powolutku odchylić całość bez uderzenia o ziemie. Rowery mocuje się łatwo, pomocne są opaski zaciskowe na kołach. W tym najbliżej klapy dla bezpieczeństwa odkręciłem pedały. Do większego roweru są dodatkowe podkładki pod koła. Zastanawiająca jest funkcjonalność dodatkowych pasków, naciągów mocowanych do klapy. Początkowo nie założyłem ich bo bałem się uszkodzeń. W drodze powrotnej jednak zamocowałem naciągi i mam wrażenie że bagażnik mniej drgał. Jednak na autostradzie przy większej prędkości naciągi nie trzymały, możne trzeba je bardziej dogiąć albo zastosować opaskę na całą klapę. Pomimo tego że naciągi utrudniały zamykanie - trzeba do tego dwóch osób czułem się z nimi pewniej - przynajmniej na drodze lokalnej. Polecam ze względu na łatwy montaż, bezpieczny sposób odchylania rowerów i rewelacyjne składanie całego bagażnika. Mam nadzieje, że moim opisem pomogę w wyborze.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez adadef ; 08-05-2019 o 14:53 Powód: błędy i poprawki
adadef jest offline   Odpowiedź z Cytatem