Odp: 1.8 tdci pracuje jakby na 3 cylindrach
Dołączę się do pytania, u mnie jest to samo, przestudiowałem nie jedno forum i nie udało mi się zdiagnozować usterki, poniżej opisze moje spostrzeżenia co do występujących objawów i to co wyczytałem w innych tematach dotyczących podobnych problemów.
Podsumowując:
1.Problem występuje przy nagrzanym silniku
2."Telepie" budą podczas postoju na biegu jałowym
3.Wciśnięcie sprzęgła sprawia, że problem znika, praca silnika stabilizuje się
4.Błędy sprawdzałem tylko za pomocą ELM327 i aplikacji "Car Scanner" - nie wykrywa żadnych
5.Nie odczuwam utraty mocy
6.Spalanie mieści się w normie
Co może być przyczyną? Tego jeszcze nie wiem, jedni mówią, że koło dwumasowe, inni że poduszka skrzyni biegów, jeszcze inni, że wtryski. W jednym z tematów ktoś napisał, że pomogła aktualizacja sterownika PCM, tutaj zacytuję kolegę Tyler04:
"Jestem już ponad tydzień po wizycie u mechanika i mogę chyba już stwierdzić, co było przyczyną opisywanych problemów.
Otóż należało zaktualizować sterownik w PCM, odpowiedzialny za, i tu cytat z wydruku - "Stabilność biegu jałowego rozgrzanego silnika". Gdyby kogoś zainteresowało, nazwa pliku - 63ID2F5MH42.
Mechanik wytłumaczył mi to tak, że Ford programował PCM nie zważając na zużycie podzespołów, innymi słowy, sterował silnikiem tak, jakby był on zupełnie nowy. Podobno było to bardzo powszechne zjawisko w silnikach benzynowych i możliwe, że była przeprowadzana z tego tytułu jakaś akcja serwisowa. W każdym razie mój Focus domagał się aktualizacji."
Co do klimatyzacji i stuknięcia to też tak mam, ale wydawało mi się, że to normalne załączenie sprzęgła kompresora klimatyzacji, proszę kolegów o odniesienie się także do tego.
Pozdrawiam
|