Temat: [Focus 2011-2014] Jak wyłączyć automatyczne światła
View Single Post
Stary 14-05-2019, 16:37   #58
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Jak wyłączyć automatyczne światła

To tak tylko kończąc ode mnie, bo mnie będzie męczyć.
Zczytałem konfig ze swojego.
Mój ma fabrycznie xenon+DRL LED więc oczywiście nie będzie to zestaw jak dla aut ze zwykłymi halogenami.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

I teraz tak jak @zibi82 zaznaczył wcześniej.
Dla modelu C346 2011 Focus MK3

Pozycja 14 Headlights type: to jak na rynek europejski będzie zawsze Halogen Lights with Adjuster dla halogenów zwykłych
lub GDL advanced front lightning system with static bending light dla Xenonów z samopoziomowaniem
i doświetlaniem zakrętów żarówką statyczną

Pozycja 15 Headlights - jeśli mamy Xenony, to ustawiamy not recognized.
Kręci mnie sprawdzić co się stanie jeśli ustawię RH Symmetry ale to innym razem.
Nie wiem tak na serio czy zmieniałbym dla halogenów, żeby było "Always dipped light except in Pos P" bo teoretycznie beda swiecic caly czas jako przygaszone ?
(niezaleznie od pory dnia?)
niech mnie ktos poprawi dlaczego tutaj bysmy to zaznaczali jesli jest ponizej pozycja 16

Pozycja 16 Daylight runing light -
Jeśli mamy xenony to ustawiamy pozycję Dedicated Day Running Light Lamp in Pos 0 and POS,
natomiast przy halogenach, ustawiamy Always Dipped Light Except in Pos P (DTRL)
i beda wtedy zawsze swiecic przy ustawieniu "Auto".
Jesli dobrze rozumiem, to ustawienie Standard Dipped Lights (Non DTRL) bedzie skutkowalo,
ze w przypadku posiadania halogenow i czujnika zmierzchu
i pokretla Auto to swiatla mijania w dzien (jesli zostawimy na auto) nie beda sie swiecic.

Pozycja 17 Dimmed dipped headlights - sa dwie opcje do wyboru: Not recognized lub without dimmed dipped headlights.
Auto z Xenonami i LED DRL jest ustawione na Without dimmed dipped headlights
wiec obstawiam, ze zaznaczenie "Not recognized" wlacza przygaszenie swiatel w wersji halogenowej.
U tescia zostawilem na "Without dimmed dipped headlights" i u niego na auto w dzien, swiatla mijania swieca tak samo jak w nocy.
(wiec swieca sie na Auto, ale nie sa przygaszone)

Prosilbym aby ktos mnie poprawil.
Nie mialem szansy pobawic sie Focusem C-Max
z halogenami, czujnikiem zmierzchu i pokretlem Auto na tyle dlugo, zeby wszystko potwierdzic.

Ostatnio edytowane przez edmun ; 14-05-2019 o 16:57
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem