Cytat:
|
Z tymi oponami to mam nadzieje ,że żartujesz,nie ma porównania z dobrymi oponami letnimi-przepaść
|
Nie żartuje. Na pewno opony caloroczne nie bede tak samo dobre przy wysokich temp. Np + 30 czy - 20 w zimie ale zawsze masz odpowiednie opony i uwierz ze szczegolnie w zakresie temperatur -5 + 15 oraz wilgotnym asfalcie opony caloroczne znacznie lepiej sie sprawuja.
Mieszkam w miescie oraz dosc czesto wyjezdzam na "wycieczki" za miasto szczegolnje w gory.
Przyklad nr 1:
Marzec temp o 7 rano w Krakowie +10 stopni slonce. Przyjazd na miejsce gory Slowacja godz. 9 0 stopni oraz miejscami snieg, bloto posniegowe slonecznie. Wyjazd godz. 14 8 stopni . Godz 17 Krakow + 18 lekki deszczyk.
Ktore opony zapewnia bezpieczenstwo, pewne hamowanie na mokrym przy +18 i mozliwosc ruszenia/ wyjechania z blota/ ubitego/ rozjezdzonego sniegu? Z autopsji . Nawet najlepsze letnie lub zimowki nie zdawaly egzaminu w takich zmiennych warunkach.
Przyklad 2.
Kwiecien godz 6 -》 godz. 15
a)poniedzialek : 0 stopni,mgla,szron na jezdni - 》 16 stopni i pelne slonce
b) wtorek : 10 stopni deszcz -》 14 stopni ulewa
c ) sroda : 13 lekki deszczyk -》 21 pelne slonce
d) czwartek : 14 slonce -》 27 slonce
e) piatek : 18 lekkie zachmurzenie - 》 13 deszcz
d)sobota : 7 deszcz -》 9 Slonce
e) niedziela: 1 snieg-》 10 slonce
Bedziesz zgodnie z zaleceniami i wlasciwosciami opon sezonowych zmienial je co 3-4 dni ???
Czy jezdzil polowe czasu na zimowych przy > 20 a w letnich ponizej 5 stopn na sniegui ??? I zastanawial sie czy wyhamuje bo mi sie ABS co chwile wlacza??
Na calorocznych ABS przy normalnej jezdzie w kazdych warunkach mi sie nie wlacza. Nawet przy gwaltownym hamowaniu w deszczu/ mokrym asfalcienprzy plus 7 stopniach
Ile bylo dni z temperaturami powyzej 30 stopni lub sniegiem w zeszlym roku/zimy???
Oczywisci jesli ktos jezdzi duzo po autostradach szcsegolnie w lecie lub mieszka w podgorskiej mijscowosci i ma czesto zasniezone nie oczyszczone drogi w zimmie +podjazd czy gorki w okolicy Napewno bym uzywal tylko i wylacznie dobre zimowki/letnie. W przypadku mieszkania w miescie i wyjazdach weekendowych czy np raz w roku autostrada 2 000 km w wakacje opony sezonowe zapewniaja najlepszy kompromis i sa po prostu zawsze " odpowiednie" na kolach.
Pomijam wymiane, kopejki + strata czasu 2x w roku przy wymianie. Stres czy zdarze wymienic bo jutro ma spasc snieg w Listopadzie czy w kwietniu bedzie w weekend +25 a ja bede jechac 1 000 km po autostradzie na zimowkach ?? Znam to z autopsji i to naprawde nie zapewnia ani komfortu fizycznego ani psychicznego i BEZPIECZENSTWA.