Cytat:
|
Robi się coraz większe zamieszanie...
|
Zanim część zamówień trafi na produkcję (podobno termin oczekiwania wynosi nawet 5 miesięcy), to pojawi się specyfikacja 2020.25 i zamieszanie będzie jeszcze większe
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja już całkowicie odpuściłem sobie chęć zamówienia Focusa do produkcji. Raz, że belka (i wg. kolejnych, pojawiających się opinii różnice między nią a wielowahaczem są znaczne). Dwa, że okropnie długi termin realizacji. Trzy, że masakryczne zamieszanie ze specyfikacjami/cennikami. Itp. Itd. Nie wyobrażam sobie np. zamówić konfigurację z "półskórą", cierpliwie odczekać pół roku i dopiero przy odbiorze u dealera zobaczyć tapicerkę materiałową. Zakup nowego samochodu powinien być przyjemnością, a nie (jak w przypadku Forda) drogą przez mękę. Przez moją rodzinę przewinęło się kilka nowych aut różnych marek (m.in. Peugeot, Seat, VW, Hyundai) i takich cyrków ani dezinformacji nie spotkałem nigdzie. Ilość błędów w oficjalnych materiałach poraża - to po prostu brak szacunku dla klienta. Dziwię się, że centrala Forda nadal ten stan rzeczy toleruje i współpracuje z tak niechlujnym importerem (na zachodnich rynkach błędów jest mimo wszystko mniej). Wisienką na torcie jest sytuacja z wersją Active opisywana w innym wątku - klient dostaje sprzeczne informacje od dwóch różnych dealerów, w celu wyjaśnienia sprzeczności kontaktuje się z importerem, a ten odpowiada "Nas to nie interesuje, proszę kontaktować się z ASO". Kabaret... Jest chyba jednak coś na rzeczy w stwierdzeniu, że "Ford to takie niemieckie Renault" (czy w tym drugim, z "g* wort" na końcu).
W tej chwili rozważam już jedynie egzemplarze z placu na zasadzie: znajdzie się coś - dobrze, nie znajdzie - drugie dobrze. Wtedy przynajmniej mogę zajrzeć pod maskę, bagażnik czy do środka i faktycznie sprawdzić "co kupuję".
Mam w związku z tym trzy pytania:
1. Czy po nr VIN można poznać orientacyjną datę produkcji? Chciałbym wiedzieć, czy auto wyprodukowało się np. miesiąc temu, czy zalega u dealera od początku roku.
2. Czy to normalne, że tarcze hamulcowe całe pokryte są rdzą? W żadnym z moich samochodów czegoś takiego nie widziałem (tylko że one używane były na co dzień).
3. Czy ogrzewanie przedniej szyby utrudnia złapanie zasięgu/satelity przez telefon znajdujący się w środku (kiedyś spotkałem się z takimi opiniami)?