Temat: [Mondeo 2007-2014] Amortyzatory do IVDC
View Single Post
Stary 17-05-2019, 15:21   #285
zaan
ford::amateur

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Amortyzatory do IVDC

No właśnie zanim wysmarowałem swojego posta to od wczoraj przekopywałem kolejne wątki forum w poszukiwaniu odpowiedzi. Bez skutecznego rozwiązania. M.in wątki w których Ty pisałeś o ksenonach.

Dowiedziałem się, że w Mondku lewy przedni i lewy tylny czujnik odpowiadają za poziomowanie ksenonów? Czy w S-Max jest tak samo? U mnie zgłasza błędy na prawym przednim i prawym tylnym czujniku.

W mojej ocenie po wyłączeniu ElmConfigiem modułu IVDC należałoby sygnały wchodzące do niego z czujników poziomowania spiąć z sygnałami które lecą do HCM, ale nie wiem gdzie tego szukać (gdzie jest moduł IVDC w S-max i przydałby się do tego schemat).

Znalazłem post https://forum.fordclubpolska.org/sho...4&postcount=40 ze schematem instalacji elektrycznej ksenonów, ale nie wiem czy jest taki sam jak w S-Max. Czy ktoś skutecznie rozwiązał ten problem po deaktywacji IVDC i mógłby podzielić się wiedzą?

Podkreślam, że przed demontażem IVDC cały układ był sprawny i nie było żadnych błędów. Z punktu widzenia komputera nie ma amortyzatorów IVDC i w konfiguracji została zmieniona ElmConfigiem na "Enhanced ESP/IVD"
zaan jest offline   Odpowiedź z Cytatem