Sukces!
Po wymianie ekranu/radia na 5" i niewielkich przeróbkach, zaprzyjaźniony znający się nie wytrzymał mojego marudzenia i zrobił co trzeba
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Spojrzał znającym się okiem na zebrane przeze mnie schematy i zawyrokował
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przed operacją: aktywacja kamery w Forscanie powoduje zniknięcie wizualizacji czujników parkowania, ale piszczą.
Główną przyczyną był brak masy na przewodzie z kamery - do złącza po stronie kamery docierał kabelek masy, ze złącza po stronie auta nie wychodził ów przewód (załączniki "zlacze.jpg", "uziemienie.jpg" i "schemat.jpg" + legendarny już PDF "Ford 2011 wiring"). Szybki test i od razu sukces: IPM-B przestał raportować błąd komunikacji, FCDIM wyświetlił pusty interfejs kamery (czarny obraz + błąd w FCDIM) i komunikat na ekranie o braku sygnału. 50% sukcesu! Po połączeniu roboczo skrętką do złącza Fakra w FCDIM pojawił się obraz! Montaż tymczasowy na rzeczonej skrętce (da się bez problemu przejść kablem w szczelinie pod uszczelkami drzwi do przodu, za schowek, zza schowka do FCDIM) i kamera śmiga.
Pozycja samej kamery w blendzie powinna być jak na obrazku "kamera_pozycja.jpg" - w samym plastiku jest lekkie zagłębienie; przed cięciem sugeruję przyłożyć wszystko, w moim wypadku dosłownie o 1mm za blisko klamki i trzeba było kastrować klamkę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co było potrzebne w moim przypadku:
- wymiana FCDIM na 5" (wziąłem komplet z powodu panelu; radio/ACM BM5T-18C815-XM + ekran/FCDIM EM5T-18B955-DA)
- moduł kamery BM5T-19H423-CB finis 1729748
- 2 kołki Finis 3001337 (można użyć czegoś innego; sam moduł ma na krawędziach "uszy" do których te kołki pasują; sama karoseria ma zaklejone taśmą dwa otwory, do których rzeczone kołki pasują)
- ramka kamery finis 1747479
- wiązka tylnej klapy BV6T-14D466-AAD finis 1753861
- kamera BM5T-19G490-CC
- złącze Fakra ("Z") lub dowolne "gołe" bez plastikowej końcówki
- 5m kabla (koncentryczny; my użyliśmy skrętki i nie był to najlepszy pomysł)
- aktywacja ForScan-em (w Central config zmieniamy na "Engineering (all editable)" i szukamy "Camera" i zmieniamy na "With camera (accessory only)")
Efekt końcowy: "kam_widok.jpg"
Dodatkowe informacje: próbując pozbyć się błędu kamery (spowodowanego brakiem uziemienia,
sigh) znalazłem na forum ForScana takie coś:
Cytat:
Have been decoding the IPMB data for a ford focus 2013 european spec;
7B1-01-01 A B C
A:
0077 for a ST
0045 for a "normal" focus
B:
1202 for a wagon
1302 for a hatchback
C: checksum
7B1-02-01 A B C
A:
0101 No-PDC + manual gearbox
0201 PDC aft + manual gearbox
0203 PDC aft + automatic gearbox
0501 PDC fore and aft
B:
0100 LHD
0200 RHD
C: checksum
7B1-02-02: 0000 BC for all modules the same data
7B1-03-01: 51C8 D5 for all modules the same data
7B1-04-01 A B
3 options so far:
0C3C 0308
0C00 05CE
0C3C 050A
not a clue what this does.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
I skończyłem z takim czymś:
Cytat:
7B1-01-01: 0045 1302 13
7B1-02-01: 0101 0100 00C3
7B1-02-02: 0000 BC
7B1-03-01: 51C8 D5
7B1-04-01: 0C0F 03DB
|
Nic nie eksplodowało i działają mi skrętne linie pomocnicze
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wydaje mi się, że jeszcze coś mam nie tak ustawione albo albo stworzyłem niepoprawną kombinację (opis poniżej)... Ważna uwaga: linie pokazują się tylko przy zamkniętym bagażniku!
@
edmun
,
@
boncio
,
@
arturek
, dziękuję za pomoc
Teraz o niepoprawnej kombinacji: mam LKA (pomoc w utrzymaniu w pasie ruchu), radio z nawigacją, czujniki parkowania przód/tył, dodaną kamerę cofania.
1) pokazywanie informacji nawigacyjnych działa tylko sekundę, zanim się uruchomi LKA - czy tak powinno być? Dzieje się tak nawet kiedy LKA jest ustawione przyciskiem na "OFF"
2) wyłączenie kamery przyciskiem "Close" zamyka widok z kamery; nie da się go ponownie otworzyć inaczej niż wrzucając ponownie wsteczny
3) brak wizualizacji czujników parkowania inaczej niż przy włączonej kamerze cofania; wcześniej stojąc w kolejce np do McDrive mogłem "na milimetry" podjechać przodem
4) zastosowanie skrętki było błędem; przy niskim oświetleniu obraz traci synchronizację klatek (plan na przeróbkę na koncentryk); taki urok NTSC
5) przycisk "P.Pilot" nic nie robi; do czego powinien służyć? Włączenie/wyłączenie czujników mam przyciskiem sprzętowym...
6) lewy przycisk jest "pusty"; czy coś tam powinno być?
7) co to "PDC aft" i "PDC fore"? Teraz jak na to patrzę, to może czujniki parkowania...?