Odp: Jaki silnik (benzyna) wybrać?
Witam. C max używany, pytanie do jakich celów. Jeśli chcesz wrażeń z jazdy, dynamicznego samochodu, to oczywiście 1,6 EB 150km lub 182km. Tu jedynie występuje w niektórych samochodach problem z układem chłodzenia. Lub jeśli ma to być samochód rodzinny , w dokładnym tego słowa znaczeniu, spokojna jazda, to polecam 1,6 Ti- VCT 125km. Nie będzie to silnik dynamiczny w tym samochodzie, po prostu jedzie. Ja taki obecnie posiadam do wożenia 2 dzieci, spalanie przy oszczędnej spokojnej jeździe w trasie 5,5 - 6l /100km (wg danych z komp)W ruchu miejskim 8 -9 l /100km. Oczywiście wiele zależny od kierowy jak ciężką ma nogę. Niestety w stosunku do EB brakuje mocy w szczególności w dolnym zakresie obrotów. Brak turbo. Silnik bardzo prosty, brak kłopotów z układem chłodzenia, jedyny "skomplikowany " układ zastosowany w nim to zmienne fazy rozrządu. Silnik nie jest polecany pod instalacje LPG - pobiera olej.
Polecany tez jest 1,0 125km - ja osobiście nie preferuje silników 3 cylindrowych, chociaż by ze względu na cykl Otta, pracy silnika 4 suwowego gdzie na pełny cykl przypada dwa obroty walu. Ale oczywiście wybór należ do każdego , to jest tylko moje osobiste zdanie. Pozdrawiam
|