Temat: [Mondeo 2007-2014] Klimatyzacja nie działa
View Single Post
Stary 22-05-2019, 19:10   #378
piotrek54
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Klimatyzacja nie działa

Witam, jak większość w tym temacie również mam problem z klimatyzacją, niestety nie jest to fioletowy kabelek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. U mnie ogólnie wszystko wskazuje na sprężarkę, przejrzałem cały temat i nie wiele osób miało z nią problem dlatego proszę o poradę bo w kwestii elektroniki samochodowej i klimatyzacji jestem zielony.

Układ szczelny i nabity - coś wywala bezpiecznik, udało się zdiagnozować i winowajcą jest cewka sprzęgła kompresora klimatyzacji - załączam zdjęcie: ogólnie wygląda na to że ją wręcz zagotowało i wydobyła się jakaś czarna maź.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mechanik/Elektryk poradził, że najrozsądniej będzie poszukać używanego kompresora - nowy ponoć wciąż jest baardzo drogi a i za regenerację mogą mnie grubo skroić. Trochę nie jestem przekonany do używki bo za 500zł w zasadzie nie mam gwarancji ile to podziała - Za 775zł znalazłem regenerowany kompresor przy zwrocie zepsutego - może to najlepsza opcja, z tym że do mojego wg. naklejki wchodzi 150cm3 oleju, natomiast do tego z aukcji wg. specyfikacji sprzedającego wchodzi 120cm3, czy to go nie dyskwalifikuje? Zastanawiam się też nad wymianą samego sprzęgła, czy w ogóle jest taka możliwość, ale jeśli doszło tam do jakiegoś przegrzania/przepalenia to pewnie i kompresor jest w kiepskim stanie...

Ostatnio edytowane przez piotrek54 ; 22-05-2019 o 19:19
piotrek54 jest offline   Odpowiedź z Cytatem