View Single Post
Stary 23-05-2019, 05:36   #24
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Focus to katastrofa

Cytat:
Napisał rav 75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przeszkadza bo przytwierdzone jest do nadwozia a nieosłonięta część nadkola (na zdjęciu) często koroduje. W Maździe 3 ('09-'12) tego nie ma.
I ta mazda ma nadkola na wkręty. Zresztą, nie trzeba szukać porównań do droższych aut, bo sandero i tipo też mają to lepiej zrobione.

Focus mk2 to auto zaprojektowane z błędami typowymi dla absolutnego amatora. To wszystko jest w nim nieudane:
- nadkola tylne
- nadkola przednie w miejscu spotkania się z progiem (zbiera się syf, zamiast spływać na drogę)
- filtr kabinowy
- lampy przednie po liftingu (okopcenie od W5W)
- lampy tylne po liftingu (czerwone pozycje/stopy robią się szybko różowe/pomarańczowe)
- wyświetlacz zegarów (za nisko umieszczony)
- zbiornik płynu spryskiwaczy (nie widać jaki jest poziom płynu)
- brak mocowania tarcz hamulcowych (śmieci wpadają podczas zmiany kół)
- przeciekanie dachu na łączeniu blach z tyłu (kombi)
- blenda tylnej klapy w hb po liftingu (przecieka i urywają się zaczepy)
- niespodziewanie kończąca się wykładzina wnętrza pod tylną kanapą i przy prawej nodze pasażera/lewej kierowcy
- krzywa podłoga pod nogami siedzących z przodu
- obudowa termostatu w 1.8 tdci
- umieszczenie zbiorniczka płynu hamulcowego (bo nie da się wlać prosto z pojemnika, a jest miejsce na dobre umieszczenie)
- brak osłon przednich tarcz hamulcowych (volvo i mazda mają)
- automatyczne grzanie szyb i lusterek bez możliwości niekorzystania z tej funkcji (trzeba wyłączyć kablem/interfejsem)
- brak klawisza "pauza" w jakimkolwiek radiu
- drążek zmiany biegów za blisko panelu klimatyzacji (czasem dotykałem przy zmianie na trójkę)
- otwarcie samego bagażnika niczym nie sygnalizowane
- wyświetlacz zegarów nie gaśnie po zamknięciu auta jeszcze ze 20 minut
- nie świecą się skrajne dwie żarówki lampki podsufitki po otwarciu drzwi
- okopcone żarówki W5W tylnej rejestracji

Tyle mi się "na szybko" przypomniało. Tego pieprzeniem "jak się dba, tak się ma " nie załatwisz. A przynajmniej dbać trzeba o wiele więcej niż o normalnie wymyślone auto. A f.o.r.d. jest autem specjalnej troski. Jak się wcześniej miało normalne auto, to takie szczegóły mocno irytują w codziennej eksploatacji. Blendę klapy kleiłem 4 razy i powiedziałem sobie BASTA! Nigdy więcej takiego gniota.

Ostatnio edytowane przez weuek ; 23-05-2019 o 05:55
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem