Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 23-05-2019, 12:50   #907
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Cytat:
Napisał AdoKrycha007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na benzyne w manualu nikt specjalnie nie narzeka i nie ma problemów
Na benzynę też kilku użytkowników narzeka (m.in. wyczuwalne drgania po odłączeniu cylindra czy za głośny głośny wydech).
Poza tym jak słusznie napisał bidżej jakość i sposób wykonania dotyczy wszystkich wersji. To samo z zacinającym się/przegrzewającym się ekranem multimedialnym czy innych "anomaliach" elektryki (np. różne źródła dźwięku pochodzącego od czujników parkowania).
W innym wątku (chyba także budżej) wrzucał raport z błędów. Sporo z nich (wszystkie?) dotyczyło kwestii zupełnie niezwiązanych z silnikiem. Mnie na przykład najbardziej zaniepokoił ten związany ze światłami (Czujnik sygnału zwrotnego układu regulacji ustawienia prawego reflektora). Nie wiem o co w tym komunikacie chodzi, ale widziałem film na YT, na którym adaptacyjne światła potrafiły się blokować, przez co jeden reflektor świecił strasznie nisko. Trzeba było zatrzyma auto, wyłączyć/włączyć silnik i (na jakiś czas) wszystko wracało do normy. Trochę to niepokojące, zważywszy że gwarancja na drogie, adaptacyjne LEDy to tylko 2 lata...

Im dłużej czytam to forum, tym mniejszą mam ochotę na zakup Focusa. Owszem, z zewnątrz wygląda po prostu obłędnie (osobiście mój nr 1 w klasie), ale na tym niestety kończą się jego największe zalety.
Wnętrze jest po prostu ubogie (zarówno stylistycznie, jak i w kwestii wyposażenia - np. brak portów USB czy nawiewów z tyłu). Materiały są w większości twarde, czasami dodatkowo źle spasowane. Podłokietnik jest zbyt krótki (po wysunięciu też nie jest idealnie, a dodatkowo wygląda to po prostu śmiesznie). Bagażnik nie rozpieszcza wielkością ani praktycznością.
Do zalet mógłbym dodać może jeszcze prowadzenie, ale i tu po majowych cięciach Ford sporo stracił. Kilka dni temu jechałem Focusem na belce z 18-calowymi felgami i potwierdzam to, co jakiś czas temu napisał inny użytkownik (zapomniałem nicka) - jest słabo, tzn. głośno, zdecydowanie za twardo (Proceed GT na 18" radził sobie dużo lepiej), a na wysokich torach tramwajowych również mało pewnie (lekki tył praktycznie podskakiwał).
Miałem czekać na Focusa ST, ale chyba na dobre wyleczyłem się z Forda...
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem