Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 23-05-2019, 13:39   #909
Fiesta Mk8 ST Line
ford::professional

Imię: Michał
Model: Fiesta Mk8 ST-Line, Mondeo Mk5 Turnier PS
Silnik: 1.0 EB, 2.0 ropniok
Rocznik: 2018, 2019
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Cytat:
Napisał vegeciak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na benzynę też kilku użytkowników narzeka (m.in. wyczuwalne drgania po odłączeniu cylindra czy za głośny głośny wydech).
Poza tym jak słusznie napisał bidżej jakość i sposób wykonania dotyczy wszystkich wersji. To samo z zacinającym się/przegrzewającym się ekranem multimedialnym czy innych "anomaliach" elektryki (np. różne źródła dźwięku pochodzącego od czujników parkowania).
W innym wątku (chyba także budżej) wrzucał raport z błędów. Sporo z nich (wszystkie?) dotyczyło kwestii zupełnie niezwiązanych z silnikiem. Mnie na przykład najbardziej zaniepokoił ten związany ze światłami (Czujnik sygnału zwrotnego układu regulacji ustawienia prawego reflektora). Nie wiem o co w tym komunikacie chodzi, ale widziałem film na YT, na którym adaptacyjne światła potrafiły się blokować, przez co jeden reflektor świecił strasznie nisko. Trzeba było zatrzyma auto, wyłączyć/włączyć silnik i (na jakiś czas) wszystko wracało do normy. Trochę to niepokojące, zważywszy że gwarancja na drogie, adaptacyjne LEDy to tylko 2 lata...

Im dłużej czytam to forum, tym mniejszą mam ochotę na zakup Focusa. Owszem, z zewnątrz wygląda po prostu obłędnie (osobiście mój nr 1 w klasie), ale na tym niestety kończą się jego największe zalety.
Wnętrze jest po prostu ubogie (zarówno stylistycznie, jak i w kwestii wyposażenia - np. brak portów USB czy nawiewów z tyłu). Materiały są w większości twarde, czasami dodatkowo źle spasowane. Podłokietnik jest zbyt krótki (po wysunięciu też nie jest idealnie, a dodatkowo wygląda to po prostu śmiesznie). Bagażnik nie rozpieszcza wielkością ani praktycznością.
Do zalet mógłbym dodać może jeszcze prowadzenie, ale i tu po majowych cięciach Ford sporo stracił. Kilka dni temu jechałem Focusem na belce z 18-calowymi felgami i potwierdzam to, co jakiś czas temu napisał inny użytkownik (zapomniałem nicka) - jest słabo, tzn. głośno, zdecydowanie za twardo (Proceed GT na 18" radził sobie dużo lepiej), a na wysokich torach tramwajowych również mało pewnie (lekki tył praktycznie podskakiwał).
Miałem czekać na Focusa ST, ale chyba na dobre wyleczyłem się z Forda...
Mam podobne rozterki, w razie czego stracę 2000zł zaliczki, ale powiedzcie co innego można kupić w podobnym budżecie? Nie biorę pod uwagę VAG (nie będę czekał aż wprowadzą nowe modele i zanim one uporają się z chorobą wieku dziecięcego, a schodzące modele mnie nie interesują), to samo 308. KIA jest mocnym rywalem, jednak czas oczekiwania na wersję jaka mi się podoba (GT-Line Kombi 1.4 tgdi 7dct) to kolejne 120 dni minimum. Poza tym nie jest to auto za którym bym się z przyjemnością oglądał na ulicy, a przecież też chyba trochę o to chodzi?
Mnie w focusie na szczęście nie dotyczy większość z opisywanych problemów, bagażnik w kombi jest spory, w Active mam wielowahacz, 1.5 EB 150KM z A8 raczej nie generuje problemów, a ledów adaptacyjnych nie zamawiałem z premedytacją, bo o gwarancji wiedziałem, a testy na YT mnie tym bardziej do nich zniechęciły (IMHO statyczne dodatkowo wygrywają wyglądem). Bugi Sync 3 będa pewnie w najbliższym czasie naprawione, no i mam nadzieję że model 2019.75 będzie miał już kilka rzeczy poprawionych, przecież tak to zwykle działa we wszystkich markach. Mój samochód ma zjechać z taśmy za tydzień, czyli prawie rok po egzemplarzach z pierwszych wypustów.
Co do wnętrza, hmmm... no można napisać "widziały gały co brały" i nie ma co teraz przedstawiać tego w kategorii wad, bo nic się tutaj nie zmieniło. Ja też dlatego tak bardzo chciałem wersję z czarną podsufitką i panoramą i na szczęście się udało, dodatkowo pakiet stylizacyjny poprawia nieco ogólny look wnętrza.
Jeżeli wydech będzie męczący, to poświęcę kilka godzin na wygłuszenie komory bagażnika i klapy, nie jest to fizyka molekularna i robiłem to w większości moich samochodów, zresztą i tak planowałem wygłuszenie drzwi w kwestii audio.
Reasumując, focus na pewno nie jest autem idealnym, przecież to nadal ford! Ale przy dokładnym rozpoznaniu tematu można już na etapie zamówienia wyeliminować większość wad, z pozostałymi też można sobie poradzić, a dokupienie gwarancji na 7 lat za stosunkowo niewielkie pieniądze pozwoli mieć lżejszą głowę w przyszłości.
Czasem wydaje mi się że niektórzy podchodzą do tematu nowego forda podobnie jak typowy Polak do Allinclusive w Egipcie za 1500zł - będzie oczekiwał że to 7* w Dubaju, ale z tyłu głowy wie że tak nie będzie, natomiast to co się wyleje po powrocie na różnych forach, to już jego...
Jeżeli oczekujesz auta idealnego, nie ten adres i nie ten budżet niestety. Czytając wszystkie te posty można odnieć wrażenie że to auto nie ma żadnych zalet, a przecież chyba tak nie jest? Przeszukajcie inne fora marek konkurencyjnych, tam też jest mnóstwo narzekających na swój nowy nabytek. "Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" można by rzec na koniec...
Fiesta Mk8 ST Line jest offline   Odpowiedź z Cytatem