Cytat:
Dobra, ale nadal nie widzę alternatywy na rynku (na już) poza ceedem, którego już tutaj przewałkowaliśmy.
|
Różni są ludzie i różne wymagania. Jeden rozważy Mazdę, inny Ceeda, jeszcze inny Corollę. Będą też tacy, którzy postawią na Focusa albo kupią coś mniej "świeżego" (jeśli faktycznie auto potrzebują "na już" i nie mogą czekać na kolejne generacje).
Przy moich (Twoich?) wymaganiach faktycznie tylko Ceed/Proceed jest obecnie sensowną konkurencją. Z drugiej strony nie wiem, czy jakbym miał zamawiać drugi raz Focusa na belce za ponad 100 tysięcy to nie wybrałbym na przykład nowej Scali - wnętrze ma tak samo plastikowe, silnik podobny, wygłuszenie/prowadzenie na pewno gorsze, ale przynajmniej oferuje więcej miejsca z tyłu i w bagażniku oraz VAGową technologię (skrzynia, światła, multimedia, itd.). Do tego jej cena (w mojej konfiguracji) zaczyna się od kwoty, do której w Fordzie schodzę już po negocjacjach (a przecież rabaty w Skodzie, zwłaszcza dla grup zawodowych, są spore). No i ma nawiewy z tyłu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Poza tym lepsze multimedia ma tylko grupa VAG.
|
Tu bym dyskutował... Multimedia w Kii/Hyundaiu moim zdaniem też są wyraźnie lepsze (i to w każdym aspekcie - designie, intuicyjności, szybkości działania). Porównywalnie do Forda jest w Oplu/Peugeocie. Natomiast tylko w Renault multimedia oceniam jako wyraźnie gorsze. Ford plasuje się więc pod tym względem, moim zdaniem, w dolnej części tabeli (stąd ocena "słabo", a nie "bardzo słabo/tragicznie").
Cytat:
Tutaj będę twierdził, że segment PREMIUM będzie lepszy, KIA, TOYOTA (dobre materiały ale projekt dziwny) i MAZDA też, ale reszta będzie porównywalna.
|
Lepsze materiały ma też ponad 5-letni Peugeot 308. Nawet w Megane środek wygląda zdecydowanie lepiej (jeśli chodzi o design i jakoś materiałów, a pod kątem spasowania wypada podobnie). Z mojej strony wygląda to tak, że z aut do których się przysiadałem (Ceed, Astra, Megane, 308, i30, Golf, Focus, Corolla i pewnie kilka innych, które pominąłem) tylko w i30 czułem się wyraźnie gorzej, niż w Focusie. W innych było co najmniej tak samo, lepiej lub dużo lepiej.