Temat: [Mondeo 2007-2014] 6 biegowy automat - jak się sprawuje?
View Single Post
Stary 23-05-2019, 19:50   #434
ajro
ford::average

Imię: Jakub
Model: MK4
Silnik: 2.0 Diesel
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 6 biegowy automat - jak się sprawuje?

Witam. W dalszym ciągu nie naprawiłem auta. Natomiast wiem już jedno. Przyczyną mojej dziwnej sytuacji jest całkowity brak hamowania silnikiem. Innymi słowy. Jak miałem wszystko w porządku to po przygazowaniu na pozycji "P" obroty silnika swobodnie spadały do jałowych. Natomiast teraz jest tak jakby je od razu odcinało. W ułamku sekundy lądują na obrotach biegu jałowego. Jeżeli znajdzie się ktoś zainteresowany zamieszczę filmik na yt. I to wszystko skutkuje tą jazdą na za wysokim biegu. Ograłem sobie oprogramowanie dostępne tutaj od jednego użytkownika forum które to potrafi pokazywać na jakim biegu w danej chwili auto jedzie. I tym sposobem dowiedziałem się, że moje auto jedzie przy 60km/h na 6 biegu(przy obrotach silnika 1400). Mało tego jak jadę 80km/h na 5 biegu to jest ok. Ale jak już zaczynam zwalniać do skrzyżowania to skrzynia zamiast zmienić na 4 i potem kolejno 3,2 to wbija 6 bieg i tak prawie do zatrzymania na nim jedzie i dopiero przy 20km/h wbija 3 a przy 10km/h 2. Jedynki w ogóle nie wbija dopiero jak się zatrzymam do zera. Czy wiecie co jest odpowiedzialne za zwolnienie spadania obrotów do biegu jałowego? Nie ma tego charakterystycznego u mnie wycia silnika jak spadają obroty. Tylko jebną na dół od razu. A pamiętam jak go kupiłem to sprawdzałem to i tak szybko obroty nie leciały do biegu jałowego. Spadek obrotów z 2000 nawet nie trwa sekundy?
ajro jest offline   Odpowiedź z Cytatem