Cytat:
|
jeśli pijesz do moich problemów ze skrzynią - to błąd. Na niemieckiej grupie na FB ludzie mają te same problemy. Mało tego, ASO zna już problem. Do tego nawet i tu na forum ktoś pisał, że to samo miał w czasie jazdy próbnej S-maxem z tym samym silnikiem. Więc to nie jest kwestia pojedynczego egzemplarza.
|
To ja jeździłem s-maxem z dieslem i tą skrzynią i faktycznie podczas krótkiej jazdy (może 20km w sumie) 2 razy coś strasznie przywaliło przy gwałtownym dodaniu gazu. Ewidentnie zestrojenie skrzyni z dieslem 2.0 nie jest ok. Natomiast od tamtej pory już 2 x jeździłem 1.5 EB 150KM z A8 i tam ta skrzynia nie sprawia żadnych problemów, tak wynikało z relacji właścicieli, jak i mojej krótkiej jazdy testowej. Zresztą chyba to jest inna skrzynia, bo ma inne oznaczenia. Powiem szczerze że ja zamówiłem 1.5 A8 nie jeżdżąc takim zestawieniem, bo nigdzie w okolicy 200km ode mnie nie było dostępne w tym czasie. Później czytałem o problemach bidżeja i oblał mnie zimny pot "co ja najlepszego zrobiłem?" Ale wygląda na to że akurat 1.5 EB się lubi z A8, w przeciwieństwie do 2.0 EcoBlue. Ale przecież ford nie może zostawić tak tej sytuacji, będą musieli coś poprawić, jeżeli jest to problem szerszy. Przecież te wszystkie auta są na gwarancji i ludzie nie odpuszczą. Zaczną się pozwy, sprawa się nagłośni i co, będą ludziom kasę oddawać za samochody? Raczej niemożliwe, w najgorszym wypadku skrzynia dostanie nowy soft, lub je wymienią na takie z nowym softem, jeżeli ktoś się uprze.