Cytat:
|
Okazyjnie kupiłem stację multimedialną dedykowaną do Fiesty mk7. Była ona zamontowana dosłownie przez 2 dni w aucie z rocznika 2016 natomiast ja mam z 2011r. Po podłączeniu okazało się, że radio nie chce się włączyć. Pierwsza myśl, że jest uszkodzone i dlatego zostało sprzedane. Z ciekawości podłączyłem do swojej FF3 i stacja działa bez zastrzeżeń pokazując również np. parametry klimatyzacji podczas zmiany nastaw. Po analizie okazuje się, że tak naprawdę stacja nie komunikuje się z Fiestą na linii CAN. Musiałem podłączyć zasilanie ACC bezpośrednio i wtedy radyjko "żyje" Jedynie nie pokazuje innych danych z linii CAN - temperatura, nastawy klimatyzacji. Sygnał włączenia biegu wstecznego do kamerki cofania również musiałem podłączać bezpośrednio z lampy tylnej a nie z linii CAN. Przeszukując neta spotkałem się z różnymi rozwiązaniami jak np. zamiana kabli w CAN BUS Dekoderze ale skoro u mnie w FF3 wszystko hulało jak należy to według mnie nie może być wina po stronie radia. Czy ktoś kto montował stację multimedialną w Fieście spotkał się z takim przypadkiem ? Dlaczego w FF widzi CAN a w Fieście nie ? Na oryginalnym wyświetlaczu fordowskim wszystko było więc sygnał dochodzi.
|
Podaj Jake Masz radio wystarczy mi jaki procesor i jaki android