Odp: Focus to katastrofa
W internecie można poczytać o focusie cuda:o genialnym zawieszeniu-sam jedzie normalnie,prowadzi się wprost bajecznie -tak samo prowadził się stary opel bez cudownego zawieszenia,komfort i przestrzeń dla rodziny-przestrzeń jest, ale o komforcie nikt w fordzie nie słyszał.Zamiast przełączników są heble i wajchy jak w koparce,pokrętła nawiewu jak w starej gazówce.To odczucia jak się już pojeżdzi,że coś tu jest dziwne.Do tego dziwactwa konstrukcyjne które już opisywałem.Szukając opinii można natknąć się też na fanatyków forda,gdzie tylko ford bo reszta to szmelc i złomy.Nawet fachowiec z tvn rozczula się nad focusem (płacą mu czy co?) i jak tu nie kupić.
Komuś podobała się wymiana żarówek bo można reflektor zabrać do ciepłego pokoju i w spokoju wymieniać.Najpierw trzeba go wymontować,odkręcić i jedną ręką trzymać położyć niema gdzie ,lakier się rysuje na błotniku a drugą rozłączyć złączkę ale trzeba tam podważyć zatrzask śrubokrętem i wyciągnąć - jedną ręką cały czas bo lakier się rysuje i druga jest zajęta.Nie noże być też mrozu bo wszystkie plastiki pękną.Potem już tylko ciepły pokój i gotowe ,no nie jeszcze trzeba tam wrócić i powtórzyć to wszystko, tylko proszę uważać na lakier i mróz.Takie rozwiązania są w focusie standardowe,a jedno "reno"z żarówkami nic nie zmienia.I proszę mi nie opowiadać że trafiłem perełkę, bo konstrukcja tego go.na jest tragiczna a konstruktorzy powinni siedzieć; całe życie w swoim wynalazku.
|