View Single Post
Stary 31-05-2019, 09:43   #292
din
ford::advanced

Model: Mondeo MK3/MK4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM/ 2.0TDCI 143KM
Rocznik: 2006 / 2008
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI szarpanie w trakcie stałej prędkości.

Ja miałem zaślepionego EGR aż w końcu padł jego silniczek i zaczęło walić błędem. Postanowiłem wymienić EGR na nowy i go odślepić. Nowy EGR zamontowany, skalibrowany no i niestety ale auto pooszarpuje głównie po odpaleniu na zimnym na jałowym a później w czasie jazdy w okolicach 1800rpm. Wymieniłem przy okazji zaworek Pierburga od sterowania tubo ale niestety nic to nie dało (może jest delikatnie mniej). Zaślepienie oczywiście pomaga na szarpanie ale skoro już mam nowy zawór to chce aby działało wszystko jak należy. Zaobserwowałem, że gdy silnik zimny i na jałowym zaczyna pooszarpywać to gdy odepnę zasilanie z zaworu pierburga turbo silnik zaczyna chodzić równiutko. Z odpiętym zaworem oczywiście auto zamula, że hej ale za to nie szarpie w żadnych obrotach. Ja mam przedlift gdzie EGR jest elektryczny ale jak widać podciśnienie turbo ma jakiś z tym związek. Tak czy siak wydaje mi się, że wina pooszarpywania jest coś z podciśnieniem.

Gdzieś jakaś rurka przytkana, lewe powietrze ciągnie, gruszka od turbo zakłóca prace podciśnienia 

Jak sprawdzić podciśnienie? Jak wytworze podciśnienie to powinno cały czas je utrzymywać? Gdzie się najlepiej wpiąć i wytworzyć to podciśnienie aby sprawdzić szczelność całego układu?
din jest offline   Odpowiedź z Cytatem