Temat: [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem
View Single Post
Stary 31-05-2019, 12:04   #997
Rogrin
ford::beginner

Imię: Wojtek
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5 150 KM
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Wrażenia z jazdy nowym modelem

Właśnie wróciłem z serwisu.

Czy od początku wiosny, po rozgrzaniu samochodu też zaobserowaliście głośne stuki przy zmianie biegów w wersji 1.5 EB 150KM w manualu? Do tego przy odpalaniu rozgrzanego silnika słychać jakby coś gdzieś luźno latało i grzechotało - taki lekki kaszelek.

Byłem 3 razy w serwisie (w dwóch różnych ASO). Usłyszałem, że wszystko jest dokręcone i w najlepszym porządku, a stuki, którym towarzyszą zauważalne wstrząsy podłogi (szczególnie przy zmianie z 1 na 2 oraz 2 na 3) to kwestia technologicznego luzu dyferencjału i rzadkiego oleju w skrzyni, który bardzo mocno się nagrzewa, szczególnie w ciepłe dni.

Pewnego razu zaprezentowano mi nawet innego Focusa, na dowód, że w każdym coś stuka. Gdy nadmieniłem, że zdaję sobie sprawę, że dyferencjał wydaje dźwięki w czasie jazdy, ale że to zupełnie inny stuk, usłyszałem, że każde auto jest wyjątkowe i może stukać ciszej lub głośniej.

Dziś dowiedziałem się, że wcześniej tego stukania nie słyszalem, bo była zima, a latem będzie jeszcze głośniej. Innymi słowy wg serwisu, ten typ tak ma. Dziś dostałem nawet na piśmie, że nie stwierdzono żadnych usterek układu napędowego.

W innych Fordach, którymi miałem okazję jeździć, co prawda nic nie stukało, ale podobno to nic nie znaczy, bo ja mam nowy silnik i nową skrzynię, więc stuk jest tutaj na miejscu.

To jak? U Was też stuka?

PS. Może istotny w tej opowieści byłby fakt, że jakiś czas temu podczas podróży autostradą zmuszony byłem wziąć między koła "ogryzek" z najechanej przez inny samochód opony, co zaowocowało lakierowaniem zderzaka i wygięciem osłony termicznej w tylnej części samochodu (naprawione w ASO). Niestety serwis podczas naprawy ubezpieczeniowej w żaden sposób nie chciał powiązać tego zdarzenia, z moimi stukami, które na 99% wtedy się pojawiły. Podobno to nie możliwe. Zresztą stuka, bo ma stukać, a ja jestem przewrażliwiony, więc w tej sytuacji może nie wypada o tym wspominać.

Ostatnio edytowane przez Rogrin ; 31-05-2019 o 12:49
Rogrin jest offline   Odpowiedź z Cytatem