Temat: [Focus 2018- ] Zalety, wady i usterki
View Single Post
Stary 01-06-2019, 11:43   #114
bidżej
ford::professional

Model: Focus MK4
Silnik: 2.0 EcoBlue + A8
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

z tego co widzę, Niemcy skarżą się na elektryczną klapę tylną w kombi - jak jest zamknięta, to nie chce rozpoznać stopy i się otworzyć, a jak jest otwarta, reaguje nawet na osobę stojącą przy bagażniku i się zamyka...

Bump:
Cytat:
Napisał blablawla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jak bardzo to jest odczuwalne na żywo, ale w moim poprzednim aucie C5 1.6 THP A6 (Aisin 6 biegowy hydrokinetyk) przy przełączaniu za N na D/R lub z P na D/R też silnik delikatnie zmieniał obroty, zmieniał się również dźwięk pracy silnika i było delikatne szarpnięcie (takie odczucie że chce zacząć ciągnąć).
Tyle że w przypadku Focusa słychać ewidentne uderzenie, które wstrząsa całym autem (na filmie widać to np. po butelce z wodą). I to wszystko tylko przy rozgrzanej skrzyni, na zimnej jest znacznie lepiej. No i do tego szarpanie. Raz chyba nawet skrzynia mi się zablokowała po takiej redukcji na chwilę :O
No i inna sprawa jest taka, że Citroen też raczej nie słynie z dobrych skrzyń biegów. W sumie najgorszy automat jakim jeździłem był w Cactusie, ale to chyba w sumie była skrzynia zautomatyzowana, tzn manual z elektrycznym napędem sprzęgła i wybieraka - to był jakiś kosmos xD
bidżej jest offline   Odpowiedź z Cytatem