Niestabilność powyżej 100km/h, nadsterowność, brak precyzji, bujanie
Cześć, proszę o pomoc w odnalezieniu przyczyny ww. problemu.
Byłem już w dwóch niezależnych warsztatach, wymieniłem wszystkie tuleje w zawieszeniu przód/tył, poduszki amorów przód, jeden drążek kierowniczy. Mam Mondeo 2011 2.0 TDCi PS, przebieg 223kkm, nowe opony Uniroyal na felgach 18" z Mondeo MKIII. Auto prowadziło się świetnie, aż coś się nagle zesr***. Jedna tuleja tylna wahacza przedniego, poduszki, drążek oraz obie tuleje tylne były rozwalone, resztę wymieniłem przy okazji (w tym także wszystkie tulejki z tyłu). Została ustawiona zbieżność, sprawdzone amortyzatory itd. Auto prowadzi się o niebo lepiej niż przed wymianą tych części ale ewidentnie przy wyższych prędkościach brak mu stabilności, sprężystości, jest nadsterowne. Jeżdżę dość dynamicznie i wcześniej pokonywanie szybkich łuków było przyjemnością a auto precyzyjnie jechało tam, gdzie chcę. Teraz auto wyraźnie się buja przy dynamicznych ruchach kierownicą ale tylko przy prędkościach powyżej 100kmh - jadąc wolniej, np. w mieście ciężko to zauważyć. Generalnie auto skręca, hamuje, opony kleją itd. ale jadąc szybko i dynamicznie czuję się jakbym jechał jakimś Polonezem albo i gorzej (bez urazy dla Poloneza). Tak jak mówię - zawias został sprawdzony, sporo części wymienionych a jazda do - powiedzmy - 90kmh praktycznie nie wskazuje niczego złego. Proszę o jakieś sugestie gdzie mogę szukać przyczyny. Auto bezwypadkowe na 100%, mechanicy (w tym jeden bardzo dobry i zaufany) twierdzą, że wszystko wygląda OK. Ja przejechałem tym autem już 60kkm i widzę, że teraz jednak jest coś nie teges...
|