Temat: [Focus 2014-2018] Dołożenie kamery cofania
View Single Post
Stary 04-06-2019, 18:25   #452
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Dołożenie kamery cofania do Sync2

Więc tak. Żona wracając z pracy po drodze "testowała" obraz z kamery. Wszystko jest tak jak napisał CaSHia i edmun - dzięki. Wczoraj nie potrzebie rozpruwałem instalację (dołożoną) sądząc, że coś nie tak podłączyłem. W sumie nie wiem dlaczego wszystko działa bez podłączonej masy (brązowy z wiązki klapy bagażnika)
Jest ta zwłoka z wyłączeniem obrazu. Obraz znika po przejechaniu do przodu jakiegoś odcinka drogi. Nie wiedziałem o tym i gdy obraz mi nie znikał (3/5 sek) wściekłem się, że spartoliłem robotę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dziękuję wszystkim którzy mnie jakoś wsparli, szczególnie Banny , Filon69 i dzwiedziu.

Pozostało mi uzyskanie/odzyskanie linii. Mogą być tylko te linie stałe. Nie wiem gdzie szukać źródła. Jedni twierdzą, że w polifcie za linie stałe i skrętne odpowiada BCM, drudzy zaś, że linie stałe generuje kamera, a BCM wyłącznie linie skrętne.
Nie dowiem się dopóki nie podłączę LIN do BCM'a, ale aby to zrobić muszę wiedzieć jak aktywować kamerę w BCM.
Załączam swoje ustawienia w BCM. Może ktoś podpowie gdzie i co zmienić? (tak jak dzwiedziu literkę "B" w APIM)

"Banny" podał taką konfigurację:

Cytat:
Napisał Banny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z Forscan:
APIM module
7D0-01-01 (data1)
no camera: 096C
with camera: 0B6C (+2 hex)

BCM module (dla linii)
726-01-06 (data1)
no camera: 1240
with camera: 9240 (+8 hex)
I jeśli chodzi o APIM zamiana "9" na "B" była prawidłowa co potwierdził "dziwiedziu" i mam obraz z kamery.

Może w BCM'e też trzeba zrobić tak jak pisze "Banny" i zmienić "1" na "9" i wszystko (linie) będzie OK?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg BCMii.jpg (61.3 KB, 91 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Andrzej_K ; 04-06-2019 o 20:21
Andrzej_K jest offline   Odpowiedź z Cytatem