Temat: [S-MAX 2006-2015] Cykle wypalania DPF
View Single Post
Stary 07-06-2019, 17:53   #228
lsz11
ford::average

Imię: Leszek
Model: S-Max PowerShift
Silnik: 2.0 TDCI, 163 km
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Cykle wypalania DPF

Nie stresujcie @chomika 75, u mnie w lutym tego roku po raz pierwszy wyskoczył błąd P042A (czujnik temperatury katalizatora bank 1 obwód 2). Potem co raz częściej aż w tym tygodniu, w środę, praktycznie gdy wyłączę silnik po 10-ciu km wyskakiwał ponownie. Nadmienię, że w poniedziałek zrobiłem sobie kontrolkę wypalania DPF-a. I za każdym razem tuż przed błędem na 2 sekundy zapalała się ta dioda, wniosek = DPF chciał się wypalić ale z uwagi, że miałem uszkodzony czujnik temperatury spalin w DPF-ie wypalanie nie mogło dojść do skutku.
W środę zamówiłem ten czujnik i w czwartek gdy go odebrałem od razu do znajomego na kanał i wymiana.
Jakież miałem szczęście w nieszczęściu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo gdy byłem już na kanale, po wymianie tego czujnika chciałem skasować błędy. Okazało się, że oprócz P042A i P2033 wyskoczył błąd P244D, który za nic nie chciał się skasować, mało tego z tym błędem niema możliwości odpalenia auta.
Na dzień dobry miękkie nogi, pełne gacie - co teraz?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dla potomnych i na przyszłość, należy "wyzerować czujniki temperatury spalin" i dopiero ta operacja pozwala na usunięcie błędu P244D i ożywienie FORDA
Potem jazda próbna z włączonymi parametrami na żywo. Temperatury te czujniki spalin osiągnęły w ekspresowym tempie, już po przejechaniu ok 0,5 km włączyła się dioda obwieszczająca wypalanie DPF. przejechałem chyba z 30 km i potem na parkingu jeszcze powerczałem silnikiem co najmniej 5 min i dopiero kontrolka DPF zagasła - tyle to S-max potrzebował by się zregenerować.
Do obsługi wykorzystuję AutoCom (china) i program Delphi, więc nie wiem jak wykonać procedury zerowania czujników w Forscan-ie.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg P_20190606_090853_vHDR_Auto.jpg (96.8 KB, 67 wyświetleń)
lsz11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem