Ponieważ kiedys już wypowiadałem się na temat dodatków oleju do napędu to pozwolę sobie zacytować mój post wraz badaniami.
Mój post pochodzi z bliźniaczej dyskusji na temat paliw z tego forum i jest odpowiedzią na dyskusję z tąd jego forma. Nie wiem jak go zacytować więc go wklejam. Link do dyskusji
https://forum.fordclubpolska.org/sho...52#post2298752
Mój post :
Odradzanie lania Mixolu do paliwa to dopiero ręce opadają, oj rece opadają.
Nie zmuszam nikogo do takich działań. Jednak podczas kiedy jedni opierają swoje informacje na Onecie, itp. są inni potrafiący w gąszczu informacji dotrzeć do pewnych i wiarygodnych źródeł (nie piszę o sobie). Każdy z nas ma swój rozum, wiedze i doświadczenie.To na ich podstawie potrafi ocenić wiarygodność informacji i ich źródła. Należy jednak szanować oponentów i nie deprawować i skreślać ich z góry. Dlatego sklepy typu Mango zachwalające i sprzedające ultradźwiekowe odstraszacze komarów mają swoich klientów, podczas kiedy wiadomo ze komary absolutnie nie mają żadnych receptorów i nie sa w stanie ich komletnie odczuć. Ja ich szanuję i nie mówię że ręce mi opadają. Teraz do rzeczy bo czasu mało.
Kolego Kasiarz rozumiem ze masz głęboka wiedzę i doświadczenie w sprawach technicznych znane są Ci zagadnienia składu paliw, olejów wiesz co to to tarcie itd. Teraz będę wymieniał coś co na pewno znasz tylko czemu te rece tak opadaja
Na pewno czytałeś opracowanie naukowe pracowników Politechniki Krakowskiej Panów Dr inż. Stanisław Oleksiak i Dr inż. Zbigniew Stępień pod tytułem - "Zagadnienia smarności ciekłych paliw silnikowych"
https://drive.google.com/open?id=0B7...3hjbzJHMWZyUVk. Jeśli nie to poczytaj i wtedy rozpoczniemy dyskusje i będziemy się wymieniać spostrzeżeniami. Długi tekst trochę wymagający, ale Cie pocieszę: są obrazki. Obaj Panowie wykonali te badania dla "Zakładu Oceny Właściwości Eksploatycyinych, Instytutu Nafty i Gazu" Wszystko zaczęło sie od wprowadzenia norm emisji i zmniejszenia ilości zwiazków siarki w paliwie od roku 2006. Cytat z internetu:W latach 2005-2006 zmniejszono zawartość siarki w ON. Siarka i jej związki poza destrukcyjnym działaniem korozyjnym polepszały własności smarujące paliwa.
Efekt zmian składu paliwa był jednoznaczny: pogorszyły się warunki pracy precyzyjnych elementów układów wtryskowych.
Zauważono zwiększoną awaryjność silników o zapłonie samoczynnym - dotyczy układu zasilania silnika paliwem.
Zaobserwowano niewielkie, błyszczące drobiny w filtrach paliwa, które przedostając się do wtryskiwaczy powodowały ich uszkadzanie.
Wywnioskowano że, owe drobinki, to elementy współpracujących par pompy wysokiego ciśnienia. Powodem ich powstawania jest podwyższone tarcie i temperatura pracy pompy wskutek obniżonej smarności paliwa.
Dodatek Biopaliwa do oleju napędowego to kolejny wymysł ekologów i kolejny powód zużywania się naszych samochodów. Taki dokument z INiG szybko zniknął do archiwum pod tytułem"Oddziaływanie olejów napędowych zawierających
fame na procesy degradacji smarowych olejów
silnikowych i wielkość emisji cząstek stałych". Warto poczytać. Tego niema w ulotkach ani reklamach na stacjach paliw. Badany silnik to 2.0 tdci forda.
http://archiwum.inig.pl/INST/nafta-g...2011-04-07.pdf
Dodawanie olejów do paliwa zmienia jego liczbę cetanową to wszyscy wiedzą, ale wystarczy poszukać badań na ten temat i są wyniki. Tak kolego Kasiarz takie badania były robione przez niemiecki ADAC w laboratoriach. Cytat z innego forum bo nie chce misie tyle pisać:" Im LC jest wyższa, tym „miększa” jest praca silnika.
Minimalna LC paliwa wynosi 50.
I tak, dodatek oleju 2T w proporcji 1:50 zmniejsza LC o 26 punktów!
Dodatek 2T w proporcji 1:150 zmniejsza LC już zaledwie o 3 punkty, co jest wartością akceptowalną" i odpowiednio linki do wyników.: próbka 1:50
http://www.motor-talk.de/forum/aktio...hmentId=686109
próbka 1:150:
http://www.motor-talk.de/forum/aktio...hmentId=686110
To na niemieckich forach mercedesa poddawano badaniom różne oleje do silników dwusuwowych i stworzono listę polecanych i nie polecanych.
Znowu cytuję bo dwa razy nie będę pisał
Wpływ oleju 2T na parametr HFRR
HFRR to parametr opisujący własności smarne paliwa. Wyrażany jest w ľm. Im mniej ľm na badanej próbce, tym mniejsze zużycie, a więc lepsza smarność. Ponownie podeprę się niemieckim forum mt.de, gdzie użytkownicy zlecili badania HFRR paliwa z dodatkiem 2 różnych olejów:
http://img33.imageshack.us/img33/2937/hfrr.jpg
Próbka wzorcowa miała smarność równą 238 um, a dwie próbki z dodatkiem różnych olejów 2T miały smarność 178 i 256um.
Wniosek z tego jest taki, że jeden olej poprawił smarność o około 25% w stosunku do próby wzorcowej, czyli czystego ON, drugi natomiast pogorszył HFRR o 10%.
Zalecane oleje na stronach MT.de dla których własciwości wykonano badania w labolatoriach to:
Najbardziej znanym i sprawdzonym olejem dodawanym do paliwa jest produkt f-my Liqui Moly o symbolu 1052:
Innym polecanym olejem, głównie ze względu na parametry i dostępność jest nasz Orlen Platinum Moto 2T: po 16,50zł na stacjach.
Oczywiście pada pytanie co z filtrami DPF. Wiele jest opini o zapychaniu filtrów itd. Znowu cytat bo...czas.
"Ilość popiołów siarczanowych po spaleniu wpływa na pracę filtrów cząstek stałych. Jak najmniejsza ich ilość służy utrzymaniu przynajmniej takiej samej ilości cząstek stałych w spalinach, jak w paliwie bez dodatków. W praktyce ilość około 0,1% popiołów należy uznać za bardzo małą zawartość cząstek stałych. I tak, Liqui Moly posiada deklarowaną wartość popiołów na poziomie 0,06%, a Orlen Platinum Moto 2T 0,07%.
Stary Miksol S posiada 0,11% popiołów po spaleniu.
Kolejny parametr to temperatura zapłonu dodatków, która powinna być podobna do temp. zapłonu oleju napędowego i tutaj też wszystko wyglada super
Można tak długo tylko czy to coś pomoże. Jeśli ktoś nie dolewa to nie znaczy że skończy w piekle. To bardziej chodzi o swiadomość że jesteśmy z każdej strony oszukiwani i jeszcze płacimy za to że hej
Dla bardzo zapalonych detektywów . Chcesz sprawdzić swoją stacje paliwową? trochę paliwa blaszka miedziana i zagrzanie paliwa do 50 stC i tak z 2godziny. Nagminnie dolewają opał do paliwa. Opał jest Czerwony. Jest odbarwiany kwasem siarkowym. Tak lany jest kwas siarkowy do paliwa. jesli płytka pokryje się patyną to oznacza