Odp: Skrzynia biegów MTX75
Z dwumasa to u mnie długa historia. Auto kupiłem 3 miesiące temu od handlarza i w trakcie oględzin okazało się, ze cos puka. Handlarz obiecał, ze zaprowadzi do mechanika i napraw. Na drugi dzień zadzwonił i uczciwie poinformował, ze to deumasa hałasuje. Ustaliliśmy, ze poczekam na auto i on ja wymieni. Dostałem stara dwumase i zapewniał, ze założona jest nowa. Dźwięki faktycznie zniknęły. A problem u mnie polega na głośnych dźwiękach pracy przekładni przy zmianie biegów, w momencie odpuszczenia sprzęgła słychać talie wyraźne uderzenia. Mój mechanik 2tygodnie temu regulował mi ciegna i wymienił olej w skrzyni i jest lepiej pod katem płynności i lekkości pracy lewarka jednak dźwięki nie ustały. Mechanik twierdzi, ze auto musiało dużo jeździć w cyklu miejskim ponieważ wg niego występuje to głównie na niskich biegach. Ale czy ty na pewno skrzynia czy może sprzęgło to pewności nie ma. W każdym razie nawet jeżeli dwumasa była założona niwa to była tylko i wyłącznie ona wymieniona, sprzęgło i wysprzeglik został stary.
A czy ktoś z was ma dostęp do sprawnej skrzyni z przełożeniem 4.06?
|