Temat: [Fusion - Mondeo USA] Wymiana licznika na europejski
View Single Post
Stary 11-06-2019, 23:09   #129
ZeusMazury
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Fusion
Silnik: 1.6 Ecoboost 160KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Wymiana licznika na europejski

Właśnie dokonałem wymiany tarczy licznika z mil na km, tarczę nabyłem na allegro, od Momana, bardzo dobra jakość, nie odbiega od oryginału. Procedura wymiany podana przez zjerry wraz z filmikiem jest bardzo pomocna, dzięki. Dorzucę parę swoich uwag. Demontaż licznika i jego montaż z powrotem to łatwizna, należy się wyposażyć w klucz nasadowy 7 najlepiej z przedłużką oraz plastikowe ściągacze do rozbierania tapicerek jak te:
https://allegro.pl/oferta/zestaw-sci...54c4701b8c0118
Warto też zaopatrzyć się w płyn do mycia ekranu i sprężone powietrze. Płynu nie pryskać na ekrany a na szmatkę/chusteczkę higieniczną i delikatnie wytrzeć odciski palców. Sprężonym powietrzem usuniecie drobiny kurzu, który ciągle pojawia się na ekranach.
Największy problem to zdjęcie wskazówki, bałem się, że swoją urwę. Trzeba to robić z wyczuciem, ja użyłem ściągacza i stopniowo wpychałem go między tarczę a wskazówkę. Druga trudność to prawidłowe ustawienie wskazówki. Należy do tego używać trybu Engeenering Test Mode. Przed włączeniem zapłonu trzyma się lewy OK, włącza zapłon i trzyma ten przycisk aż na lewym ekranie pojawią się literki ET. Puszczamy OK i kursorami góra/dół zmieniamy okna/testy. Pierwszy w dół to Gauge Test, wskazówka leci do prawej do końca i wraca na zero. Teoretycznie proste, ale... Mi to zajęło prawie godzinę, pierwszy raz wydawało mi się, że ustawiłem idealnie, złożyłem zegary, zamontowałem, sprawdziłem ponownie i... rozkręcałem zegary. Gdy wskazówka w lewym położeniu była tuż powyżej zera przesuwałem ją w dół, gdy była za nisko przekręcałem wskazówkę do oporu w prawo, przełamywałem opór, przesuwałem trochę dalej, wracałem na zero, uruchamiałem test, gdy po teście wracała to znów korekta i tak w nieskończoność. Wskazówka nie daje się przestawić na osi płynnie, a robi to z przeskokiem związanym z przełamaniem oporu zaciśnięcia plastikowego końca wskazówki na osi. Ten przeskok miałem ciągle podobny, raz w górę, raz w dół i nie mogłem trafić na właściwe miejsce. W końcu zdjąłem wskazówkę i nałożyłem ją jeszcze raz w końcu trafiając. Efekt końcowy wyszedł bardzo dobrze.
ZeusMazury jest offline   Odpowiedź z Cytatem