Odp: Drgania kierownicy poszukiwania powodu
Opiszę wam mój przypadek.
Zachciało mi się wymiany amortyzatorów, sprężyn, elementów mcpersona.
Przed wymianą miałem już koła letnie 17" Felgi Racing Line (Chińskie nowe 1 rok ze mną) opony nexen 225/50 już 4 sezon (2 już do wymiany praktycznie są na tyle) - Absolutnie zero bicia, drgań itp wszystko cacy.
Po wymianie amorków, sprężyn itd. te same koła - wystąpiło drganie i trzęsienie całego nadwozia... Mechanik stwierdził że osłona przegubu wew. lewego.
Wymiana osłony - 3 dni jeżdżenia to samo...
Zamówiłem półoś lewą GSP - wymiana w piątek. Zero drgań budy prędkość testowa max 90 km/h. Sobota wyjazd do Gdańska wjeżdżam na S7 - i zaczęła bić kierownica na boki aż mi przedramiona spuchły - zero drgań w nadwoziu tylko kierownica.
WTF?
Mechanik mówi opony/felgi?
3 Wulkanizacje wydane 250 zł na nie pamiętam ile przekładek...
Podsumowanie:
2 nowe opony Nexen na przód 2 w dobrym stanie - Drga kiera
2 letnie nowe z przodu 2 zimowe z tyłu: Drga Kiera
2 letnie używki z przodu 2 zimowe z tyłu Drga Kiera
Inne opony letnie Dunlop 225/55 na moich alusach - Drga kiera
Set Up Zimowy - felgi 16" Stal opony 215/45 Matador - Zero drgań!
Jutro wymiana alufelg na inne.
Nerwy mi puszczają zwłaszcza że przy tak wielu przekładkach mam piasty z przodu obie do wymiany. Lewa - 1 szpilka zerwany gwint; Prawa - 2 szpilki ułamane
3 nakrętki do wywalenia.
O CO CHODZI? Ratunku... W Działdowie naprawiają felgi- poprosiłem o sprawdzenie na wyważarce kół letnich - ZERO BICIA, felgi żyleta, opony OK. Pan sprawdził lewe koło czy nie ma luzu (tam gdzie pół oś wymieniona na nową, i mówi że jest lekki, mój Mechanik mówi że nie ma)
Dodatkowy objaw po wymianie pół osi to stuknięcie przy puszczaniu gazu
Obecnie jeżdżę na zimówkach...
Ostatnio edytowane przez Szczyglaty ; 14-06-2019 o 21:00
|