Temat: [S-MAX 2006-2015] Jaki polecacie bagażnik dachowy
View Single Post
Stary 17-06-2019, 00:47   #589
mjoker
ford::average

Imię: Marcin
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Jaki polecacie bagażnik dachowy

A ja mam do Was pytanko odnośnie montażu bagażnika Thule na S-Maxie ze szklanym dachem.
Otóż pomimo panoramy, to samochód ma fabryczne punkty montażowe bagażnika.
I teraz zagwozdka. Czy mozna zastosować mocowanie Kit 3030, czy trzeba użyć Kit 5137?

OK, zajelo mi to 3 godziny, ale przeczytalem caly temat. Coniektorzy maja na panoramie zalozony kit 3030 i niby jest OK.
Wyczytalem też, że oryginal z ASO ma jakieś dystanse wkladane do rynienki. Jak to wyglada?
To taki zwykly dystans by bagaznik poszedl nieco w gore?
A jakby zrobic takie dystanse, np z plaskowniczka o grubosci np 3mm?
Pytam, bo moge zakupic Wingbara z mocowaniem kit 3030 w wersji Black za 550zl i nie wiem czy ryzykowac.
Ciekawe jak z naprezeniami na dach. Te klamry chyba nieco lepiej by odciazaly dach - tak mi sie zdaje.

EDIT:
Napisalem do Thule. Napisalem, jakie rozwiazanie jest do S-Maxa ze szklanym dachem ktory ma punkty montazowe pod bagaznik.
Pani odpisala, ze jedyne rozwiazanie pod taki dach to KIT5137, czyli ten z lapa za rant dachu.
No to napisalem, ze bagazniki ASO forda (produkcji Thule) montowane sa w punkty montazowe pomimo szklanego dachu.
Pani odpisala, ze w instrukcji Kitu3030 jest wyraznie napisane, ze nie nalezy go montowac przy szklanym dachu. Przy takich samochodach rekomenduja tylko Kit5173

Ostatnio edytowane przez mjoker ; 17-06-2019 o 10:50
mjoker jest offline   Odpowiedź z Cytatem