Temat: [C-MAX 2007-2010] Wymiana świec po 5 tys km
View Single Post
Stary 19-06-2019, 17:55   #1
Orchimax
ford::amateur

Imię: Bozena
Model: C-max
Silnik: 1.8 Flexifuel
Rocznik: 2008
Domyślnie Wymiana świec po 5 tys km

Witam. Cała historia zaczęła się 1,5 roku temu gdy swojego C-max 1.8 flexifuel 2008 odprowadziłam do jakiegoś mechanika na wymianę oleju a ten wymienił też w nim świece. Zrobił to bez mojej zgody, ale podobno trzeba było. Samochód miał wtedy przejechane około 140 tys i podobno stare świece były platynowe. Po tej wymianie zaczęły się cyrki. Auto gasło gdy przy niewielkichokazji prędkościach wciskałam sprzęgło np przy parkowaniu. Zaprowadziłam samochód do ASO i stwierdzili, że mechanik zamontował złe świece. Diagnoza plus świece i wymiana około 700pln. Nie miałabym uwag, ale problem po kilku miesiącach wrócił. Znów auto w serwisie i dziś dostałam info, że wymiana świec bo podobno wina złego paliwa. Ale ja tankuję na 3 różnych znanych stacjach. Mój C-max przejechał przez ten czas jedynie 7tys km. Jeżdżę na krótkich dystansach. Poprzednio zamontowali świece duratec-he MI4 BTT (wg faktury). Teraz za ponowna wymiane świec i wyczyszczenie przepustnicy wołają 1000pln twierdząc, że to nie ich wina ani zastosowanych świec. Czy naprawdę istnieje możliwość by świece były do wymiany po tak krótkim czasie? Czy w ASO wcześniej zamontowano odpowiednie świece? Dodam, że komputer nie wyrzuca błędów. Pan z ASO twierdzi, że jeśli zmienię stację paliw a mimo to znów pojawi się problem, to zrobią ponowną diagnozę za darmo i ewentualną wymianę świec też za darmo. Coraz mniej ufam ich diagnozom. Czy jest możliwość zweryfikowania czy to rzeczywiście złe paliwo czy może wada świec albo montażu?
Orchimax jest offline   Odpowiedź z Cytatem