Temat: [Focus 2008-2011] Praca EGR
View Single Post
Stary 23-06-2019, 17:30   #25
Dariusz_B
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Praca EGR

Czy ktoś jeszcze może potwierdzić, że każdorazowe dodawanie gazu (nawet delikatne przyspieszenie) powinno zamykać EGR w calości? U mnie non stop jest otwarty na poziomie 25-40% w trasie poza poniższymi sytuacjami:
1. Jazda na luzie, wciśnięte sprzęgło
2. Hamowanie silnikiem
3. W trakcie zmiany biegów (co pewnie jest tożsame z punktem 1.)
Podczas jazy z prędkością 90km/h na 5. biegu mam stopień otwarcia na poziomie 28%. Czy jest jakaś teoretyczna charakterystyka pracy zaworu EGR, względem obrotów silnika lub obciążenia w tym silniku?

DPF, jak pisałem, był drugi raz czyszczony u Heko, ale nadal wypala się co 350-400km i to przy bardzo ekonomicznej jeździe. Przypuszczam, że dynamiczna jazda skróciłaby ten interwał o połowę, bo przy przyspieszaniu ciśnienia na DPF skaczą a to one są wyzwalaczem wypalania.

Dodatkowo, przy wypaleniu na autostradzie jazda z prędkością 120-130km/h na 5. biegu (2750 obr/min) filtr oczyścił się do poziomu 1,2kPa na postoju, poprzednie wypalanie podczas jazdy 80-90km/h na 4. biegu (3000 obr/h) pozwoliło na spadek ciśnienia na postoju do poziomu 0,2kPa. Denerwuje mnie fakt, że cały ten układ zachowuje się tak mało przewidywalnie...
Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem