View Single Post
Stary 23-06-2019, 18:19   #3
rafixpol2
ford::average

Imię: Rafał
Model: Alhambra 2001 MK2 1.9 TDI 116 KM
Silnik: AUY
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: oświetlenie kabiny działa tylko po otwarciu drzwi kierowcy.

Witam. Nie mog utworzyć nowego tematu wic dopisuj się do tego. Administratora proszę o przeniesienie do właściwego miejsca . Lub utworzenie tematu: "brak ładowania".

Mam problem z prądem. Objawy: W trakcie drogi zaświeciła się kontrolka braku ładowania. Po 10 min zgasła i od czasu do czasu zaświecała się w losowych sytuacjach np. przy dodawaniu gazu w trakcie skrętu. Zrobiłem jakieś 25 km, bez zaświecenia. Po wyłączeniu samochodu, nie chciał już ruszyć. Wygląda na wyczerpanie akumulatora. Co może być przyczyną, że system nie sygnalizuje braku ładowania, a akumulator wyczerpany? Czy sprawdzenie wysokości woltażu w trakcie pracy samochodu da jakiś prawdopodobny wynik? Czy w czasie takich upałów mógł się wysypać akumulator? Jest już moim zdaniem stary, ma jakieś 5-6 lat.
Przyjmę każdą sensowną radę, bo to mój ulubiony samochód.
PS Akumulator spadł do 9.8 V. Po podłączeniu drugiego akumulatora i odpaleniu samochodu nie ładuje. Co może być przyczyną? Czy element kontrolny, sprawdzający ładowanie może być tak ustawiony, że alternator nie ładuje, a kontrolka ładowania się nie świeci? Może tylko regulator napięcia, o ile jest- bo tego nie wiem?