Cytat:
|
Klimiarz (czyt. serwis klimatyzacji): zaślepił układ rurek klimatyzacji tak że rurka doprowadzająca czynnik do tylnego parownika została całkowicie zdemontowana wraz z całym tylnym parownikiem i nawiewami na 3-ci rząd siedzeń. Parownik został fizycznie odłączony od zasilania oraz od komputera i całkowicie zdemontowany. Obecnie cały obieg i układ klimatyzacji jest zaślepiony i szczelny, sprężarka działa (wczoraj potwierdził to ten sam serwis klimatyzacji). Problem w tym że klima w ogóle nie chłodzi i jest to spowodowane najprawdopodobniej tym iż komputer w aucie nie wykrywa czujników jakie zostały odłączone wraz z tylnym parownikiem i w związku z tym szukam rozwiązania tej sytuacji. Jak można lub czy można "wyprogramować" z 3-strefowej klimy tylny parownik?
Lista błędów jakie 'biję" na OBD:
B10B7 - Temperatura powietrza wylotowego w lewej dyszy nawiewu na podłogę (zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany)
B10BA - Moduł sterowania dla tylnej dmuchawy powietrza świeżego (obwód przerwany)
B1B7A - zawór parownika (zwarcie lub obwód przerwany)
B1B81 - Czujnik temperatury tylnego parownika (zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany)
|
Informacyjnie - może się komuś przyda:
Z uwagi na to iż zdecydowałem się na montaż instalacji gazowej, to w miejsce tylnego parownika (mówiąc w dużym uproszczeniu) wstawiłem zbiornik na LPG. W związku z tym iż tylny parownik został całkowicie odłączony i zdemontowany to pojawił się problem z działaniem klimatyzacji a konkretniej brak chłodzenia. Po lepszym bądź gorszym zgłębieniu tematu udało mi się ustalić iż wyżej opisany problem można rozwiązać na 3 sposoby:
1. Na tym forum 'dogrzebałem' się do informacji iż:
Cytat:
|
Trzeba z modułu klimy wyjąć i wpiąć do wiązki 1 czujnik temperatury
|
2. Z kolei od jednego z forumowiczów na PW otrzymałem dodatkową informację że:
Cytat:
|
...w bagażniku zostały przewody od elektryki razem z czujnikiem, którego nie wolno likwidować. Klimatyzacja napełniona czynnikiem tyle ile wchodzi do jedno strefowej i wszystko działa bez zarzutu. W elmconfig pokazuje błąd parownika ale nie ma to wpływu na działanie...
|
3. Sposób z którego skorzystałem. Niezależnie od tego że już wcześniej miałem wymontowany tylny parownik to w ASO Forda został całkowicie wyprogramowany i zdemontowany dodatkowo tylny moduł klimatyzacji (czarna puszka 10x15x3cm). Dzięki temu brak jest jakichkolwiek błędów. Klima działa.