Temat: [Focus 2014-2018] Wymiana rozrządu 2.0 TDCi 150km
View Single Post
Stary 25-06-2019, 23:13   #1
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Wymiana rozrządu 2.0 TDCi 150km

Witajcie.
Jako że posiadam przebieg 157tyś., pomału zaczynam myśleć o wymianie rozrządu. Z ciekawości zadzwoniłem do ASO - cena wraz z częściami 2300zł, więc myślę że podziękuję...
Pytanie teraz do was, jako że mam w miarę ogarniętego mechanika, a sam rozrząd w tym silniku nie wygląda na mocno skomplikowany, chciałem poradzić się w części jakiego producenta zainwestować przy wymianie. Dokładniej chodzi mi o pompę wody, pasek, napinacz, rolka, uszczelniacz wału i co tam jeszcze trzeba (sam nie wiem co jeszcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). W sklepie online z częściami do Forda, sama pompa wody w oryginale to koszt 700zł... Zestaw paska 400zł. Co polecacie innego o takiej samej jakości i trwałości? Ewentualnie może ktoś się orientuje która firma kryje się za tymi częściami (wiadomo że Ford nie robi części tylko nabija swoje logo)? Dowiedziałem się jedynie że oryginalne paski rozrządu w tym silniku robi Contitech. I na koniec, czy są jakieś specjalne uwagi czy zalecenia na co trzeba uważać przy wymianie w tym silniku rozrządu? Chciałbym to mieć zrobione tak by śmiało można kolejne 180tyś zrobić. Pozdrawiam
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem