Temat: [Mondeo 2014- ] Nowy 2.0 EcoBlue (diesel)
View Single Post
Stary 01-07-2019, 22:12   #49
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Nowy 2.0 EcoBlue (diesel)

Cytat:
Napisał Caribou Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przepraszam ale nie będę jeździł więcej po to żeby komuś na forum coś udowadniać czy wykazywać. Nie pracuje w Fordzie, nie płacą mi za reklamę. Jestem zadowolony z zakupu i to wszystko. Nie wiem też czy jest aż tak dużo ludzi którzy kupują nowego S-MAX i śmigają tysiące kilometrów tygodniowo - myślę, że niezależnie od niskiego przebiegu to moja opinia dla niektórych będzie pomocna.
A ten Focus to był 2.0 eboblue czy 1.5?co do A8 to odkąd jeden jurior Car of the year powiedział że skrzynia jest wolna i nieekonomiczna to teraz każdy powtarza to po nim - niekoniecznie mając swoje doświadczenia w tym zakresie.
Ja nie mam porównania do PS ale mam do innych hydrokinetyków (ford i 2x mazda)
Mazda była w benzynie - wiem powiecie, że no tak ale to wolnossąca benzyna trzeba wysoko kręcić itd. - nie interesuje mnie to piszę o swoich doznaniach z jazdy i jak wsadzą do S-MAXa silnik 1.0 ale będzie kulturalnie jechał to nie mam zamiaru dla samej idei wieszać na nim psów. a jak mazda robi show że niby skyaktiv hur dur itd. - to warto powiedzieć sprawdzam.
jasne, że są przypadki z transita negatywne ale czy jest ich aż tak dużo? nie wiem statystyk nie prowadzę - było też kilka postów (tu lub na zagranicznych forach) gdzie transity ecoblue jeździły po 100kkm bezawaryjnie - dla mnie to 8-10 lat jazdy :-) Są też przypadki awarii tego niby dobrego diesla 210 km biturbo w edgu i s-maxie.
nie ma dziś rzeczy bezawaryjnych. Wiadomo, że byłoby przykro stanąć gdzieś w trasie i czekać na lawetę (zwłaszcza jak się jedzie z dzieciakami) ale gwarancji tego, że silnik się nie zepsuje nikt mi nie da w żadnym samochodzie.
No pewnie o gustach się nie dyskutuje mój znajomy twierdzi że Dacia to najlepszy wóz i bije na głowę inne.Widzisz opinie jest pomocna jak ktoś jeżdzi wieloma samochodami ,ma taką możliwość i do tego jeszcze robi dużo km tak jak np kurier.

1,5 ale miałem też okazję jeżdzić 2,0

W życiu nie słyszałem o tym jurorze,ale po 1000 km skreśliłem tą skrzynię -jako żyjące swoim życiem,czasem nieprzewidywalne,ślamazarne urządzenie.Żaden ze mnie ekspert ale osiągi tego 8-biegowego-hitu mówią same za siebie.

Skoro nie masz porównania skrzyń dwusprzęgłowych do hydrokinetycznych,a hydrokinetiknetyk mazdy z 15 koni słabszym dieslem zamiata mondeo,to co to za opinia.Opinia jest pomocna,jak jest poparta jakimś rzetelnym faktem gdzie porównujemy jakieś odpowiedniki a nie różne wersje.Nie bardzo trafiony przykład ,bo Bi turbo to nawet nie 1% sprzedawanego silnika w fordzie.

Ostatnio edytowane przez Matych ; 02-07-2019 o 08:05
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem