View Single Post
Stary 01-07-2019, 23:59   #27
BrunoJ
ford::advanced

Model: LDR110
Silnik: 2.2 TDCI 122KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Problem z dokumentami

I takie wytłumaczenie brzmi logicznie. Nie wiem czy jest poprawne (czy urząd faktycznie w tym czasie sprawdza wyrejestrowanie pojazdu za granicą), ale jest logiczne i prawdopodobne. Ale w szczególności to co napisałeś potwierdza tylko, że w momencie gdy rejestrujemy auto w urzędzie, nie musi ono być bezwzględnie wyrejestrowane w swoim wcześniejszym kraju. Napiszę jeszcze raz - rejestrowałem auto, którym przyjechałem na "białych" tablicach, bez żadnych uwag ze strony urzędu. Tablic nie zostawiałem, zabrałem je z powrotem za granicę i oddałem w tamtejszym urzędzie, co spowodowało wyrejestrowanie auta i zakończenie ubezpieczenia.

Rozumiem, że kupując jednorazowo auto (osobiście), lepiej to zrobić od razu i przywieść auto już bez blach (tam gdzie się da skorzystać z wywozowych czy innych tymczasowych). I taka jest powszechna praktyka. Do tego - jak pisałem wcześniej, a zostałem potraktowany jako bajkopisarz - większość aut jest sprowadzana przez pośredników, a auta potencjalnie mogą stać dłuższy czas, zanim zostaną kupione (niektóre z nich trzeba jeszcze wyklepać troszkę ;-). I wszystkim jest na rękę, żeby takie auto było wyrejestrowane przed przywiezieniem. A te skasowane, z ubezpieczalni i innych złomiarni są już wyrejestrowane (w uproszczeniu) przez system. Ciekawe czy kiedyś doczekamy sie przepisów, że jeśli auto zostało 'skasowane' w danym kraju to nie ma już prawa rejestracji w innym, przynajmniej w ramach UE. Pewnie nigdy, państwo też trzeba dokarmiać.

Powszechność praktyki, nie stanowi o tym, że jest to jedyne obowiązujące rozwiązanie i nie da się tego zrobić inaczej. Tylko tyle chciałem przekazać.

PS. Tym razem starałem sie nie podpaść, dlatego nazwałem handlarzy pośrednikami, zawsze to ładniej brzmi ;-)
BrunoJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem