Pytanie czy padł zamek od strony pasażera? Drzwi od strony pasażera się nie zamykają ani z pilota centralnym zamkiem ani z automatu. Dodatkowo nie działa sterowanie prawym lusterkiem. Konieczna wymiana całego zamka? Da radę dostać używany jakieś namiary? Ewentualnie ile może kosztować nowy?[/QUOTE]
Miałem identyczny problem: zamek nie zamykał się i nie działało sterowanie lusterkiem prawym ale w końcu to rozwiązałem. Rozebrałem tapicerkę drzwi pasażera . Jest to dość łatwe ale radze kupić ze cztery spinki (w serwisie 1 sztuka kosztuje 7zł).
Potem należy zdemontować klamkę wewnętrzna i zewnętrzna , mocowanie zamka od czoła drzwi i odkręcić mocowanie szyby. Potem odkręcić aluminiowy wkład drzwi do którego jest przymocowany moduł drzwi i podnośnik szyby.
Ktoś tu już na forum ładnie to opisał
https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=202941
Po wyjęciu zamka trzeba rozebrać element (nr 8V4A-S21812- CA) w którym są dwa silniczki (jeden duży drugi mały) sterujące praca zamka. Z reguły niesprawny jest duży silniczek z dużym ślimakiem . Próbowałem go reanimować ale już był trupem.
Kupiłem nowy na allegro za 95zł + wysyłka. Wymiana jest banalnie prosta. Wszystko jest na wcisk- trzeba silniczek delikatnie podważyć i wyskakuje. Po złożeniu wszystkiego odżyło lusterko a w zasadzie sterowanie nim i składanie. Sam zamek także działał bez zarzutu. Przy rozbieraniu radze robić zdjęcia bo ułożenie dźwigni zamka jest istotne przy składaniu. Ja źle ustawiłem jedna z nich i centralny zamek nie chciał się zamykać w całym samochodzie. Wyglądało to tak jakby drzwi nie były domknięte.
Jednym słowem. Jeśli zamek w drzwiach pasażera nie zamyka się ani nie otwiera a ponadto nie działa sterowanie lusterkiem to padł silniczek i trzeba rozbierać drzwi.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.