Temat: [Focus 2018- ] Zalety, wady i usterki
View Single Post
Stary 05-07-2019, 12:46   #220
vegeciak
ford::advanced

Model: a
Silnik: a
Rocznik: a
Domyślnie Odp: Wady i usterki wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał robert_71 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedziałbym nawet, że jest lepiej, a na pewno nie gorzej niż w autach tej samej klasy, którymi zdarza mi się trochę więcej jeździć.
Wybierając auto przetestowałem prawie 10 różnych samochodów kompaktowych. Procedura testowa za każdym razem wyglądała niemal tak samo - dojazd do obwodnicy po dziurawych drogach miejskich, jazda z prędkością 90-110-140 po obwodnicy i powrót do salonu. W żadnym aucie, z wyjątkiem Ceeda GT, przy jednostajnej prędkości nie słyszałem ani silnika, ani wydechu, a jedynie cichy szum wiatru i opon.

Powiem więcej. W niektórych autach przy 90km/h, po wrzuceniu 6 biegu miałem wrażenie, jakbym stał w miejscu. Obroty spadały wtedy poniżej 2 tysięcy, silnik był kompletnie niesłyszalny, komputer pokładowy potrafił pokazywać jakieś śmieszne wartości spalania nawet poniżej 4l, a szumu wiatru/kół praktycznie nie było (pojawiały się dopiero po przekroczeniu 100-110 km/h). Jazda była mega komfortowa, żeby nie powiedzieć usypiająca.

Nie pamiętam jak było w Focusie 1.0 przy 90 km/h, bo w nim chyba od razu rozpędziłem się do większych prędkości, żeby sprawdzić niemal legendarne (podkreślane w każdym teście) wyciszenie. Przy 110km/h i więcej wydechu/silnika nie słyszałem, a hałas od wiatru/kół był faktycznie jeden z niższych w klasie (nie pokuszę się o stwierdzenie czy najlepszy, bo jazdy były odbywane w różnych dniach i ciężko tak dokładnie porównać).

Jeśli w Focusie 1.5 wydech (nawet delikatnie) buczy i przy niższych prędkościach/obrotach ciągle "daje o sobie znać" (tak było w Ceedzie GT, tam też przy 90km/h słyszałem takie cichutnie buczenie z tyłu, idealna cisza następowała wyłącznie po całkowitym odpuszczeniu gazu), to nie wyobrażam sobie eksploatacji takiego samochodu na dłuższą metę przez osobę, która ceni sobie komfort w trasie. Musiałeś jeździć bardzo starymi samochodami, jeśli wg. Ciebie auto z silnikiem spalinowym musi generować hałas słyszalny w kabinie (co sugerujesz na początku swojego wpisu).
Cytat:
Napisał robert_71 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Znacznie powyżej średniej jest natomiast poziom "czepiactwa" niektórych piszących na tym forum. Podkreślam - niektórych. Zwłaszcza dziwi mnie aktywność oraz generalnie krytyka auta pochodząca od osób, które focusa nie użytkują.
Widzę, że pijesz do mnie, więc odpowiem - nie trzeba być użytkownikiem auta, by niektóre rzeczy krytykować.
Cytat:
Zastanawiam się czy to specyfika tego forum. Może to dlatego, że to nowe auto? Wcześniej kilka lat byłem na forum mondeo mk3 i tam tak to nie wyglądało.[...]Podobnie było na forum VW touran.
Może po prostu tamte auta tak nie wyglądały? Może nie był to jeszcze okres, kiedy szukano cięć na każdym kroku? A może po prostu klienci są teraz bardziej świadomi i nie dadzą sobie wmówić że stuki ze skrzyni, buczenie wydechu, drgania kabiny, anomalie elektryki czy inne usterki to norma i "ten typ tak ma"?

Bump:
Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego @dziedzic nagraj ten "dudniący" dźwięk, bo jestem ciekaw jak to słychać. Inni pewnie też.
Obawiam się, że może to być ciężkie do wykonania. Po nieprzyjemnej niespodziance z Ceedem GT, oglądając kolejne recenzje na YT zacząłem większą uwagę zwracać na dźwięk wydechu i na nagraniach nawet mocnych aut, hałasu uchwyconego przez mikrofon często aż tak bardzo nie słychać. Dziedzic musiałby chyba siedzieć w bagażniku, żebyśmy coś wychwycili. Ale może jakimś cudem jednak mu się uda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez vegeciak ; 05-07-2019 o 12:52
vegeciak jest offline   Odpowiedź z Cytatem